Συνεχής Καταγραφή Γλυκόζης Αίματος (Holter Σακχάρου)
Το σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης αίματος (Holter σακχάρου) περιλαμβάνει τη μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης σε 24ωρη βάση. Συνήθως, πραγματοποιείται για 4 συναπτές ημέρες και μελετά τις διακυμάνσεις των επιπέδων του σακχάρου ανάλογα με τα γεύματα, τη θεραπευτική αγωγή και τη φυσική δραστηριότητα του ασθενούς.
Γράφει η
Ευανθία Διαμάντη Κανδαράκη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Διευθύντρια Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη ΥΓΕΙΑ
Πώς γίνεται;
Η εξέταση γίνεται με υποδόρια τοποθέτηση ενός ειδικού αισθητήρα στην κοιλιακή χώρα του ασθενούς. Λαμβάνονται μετρήσεις της γλυκόζης αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, ενώ παράλληλα, ο ασθενής καταγράφει σε έντυπο την ώρα και το περιεχόμενο των γευμάτων του, τη φαρμακευτική του αγωγή και τη φυσική δραστηριότητα που έχει.
Το σύστημα λειτουργεί με «τυφλό» τρόπο, δηλαδή όλες οι μετρήσεις που καταγράφονται δεν γνωστοποιούνται στον ασθενή κατά τη διάρκεια (συνήθως 4ήμερη) της εξέτασης, αλλά αποθηκεύονται στο λογισμικό πρόγραμμα.
Μετά την αφαίρεση της συσκευής, ο ιατρός αναλύει ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα του συστήματος συνεχούς καταγραφής, μέσω ενός εξειδικευμένου ηλεκτρονικού προγράμματος όπου οι τιμές της γλυκόζης παρακολουθούνται ανά ημέρα, συνολικά αλλά και σε σχέση με τα γεύματα και ενημερώνει τον ασθενή.
Σε ποιους απευθύνεται;
Η εξέταση αυτή απευθύνεται σε ασθενείς με διαγνωσμένο Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ), ιδίως σε όσους δεν επιτυγχάνουν τους στόχους της καλής ρύθμισης ή έχουν μεγάλα σκαμπανεβάσματα στα σάκχαρά τους είτε μετά από άσκηση είτε μετά από κάποιες τροφές. Η αξιολόγηση του γλυκαιμικού προφίλ υπερέχει μιας μεμονωμένης μέτρησης της HbA1c, διότι αποκαλύπτει και την χρονική στιγμή της συγκεκριμένης διαιτητικής παρεκτροπής η οποία συνδέεται με τη μεταβολή του σακχάρου στο αίμα. Η εντόπιση αυτή οδηγεί τον γιατρό στη στοχευμένη διόρθωση του σακχάρου είτε με διατροφική είτε με φαρμακευτική διόρθωση είτε πιο συχνά με συνδυαστική προσέγγιση. Συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της γλυκαιμικής ρύθμισης με τις πιο κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Επιπρόσθετα, το holter σακχάρου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε ασθενείς με επαναλαμβανόμενα υπογλυκαιμικά επεισόδια. Τέλος, το σύστημα συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης έχει θέση και σε περιπτώσεις γυναικών με ΣΔ που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν, οπότε και απαιτείται αυστηρή ρύθμιση του σακχάρου, αλλά και σε γυναίκες με ΣΔ κύησης.
Γιατί (να) το κάνει ο ασθενής;
Το Holter σακχάρου αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο τόσο για τον ιατρό όσο και για τον ασθενή, γιατί:
- Παρέχει μεγάλο αριθμό μετρήσεων.
- Εντοπίζονται υπεργλυκαιμικές αιχμές ή χαμηλές τιμές σακχάρου που συμβαίνουν μεταξύ των μετρήσεων από την αυτομέτρηση, που σε διαφορετική περίπτωση αγνοούνται και ξεφεύγουν από την προσοχή και του γιατρού και του ασθενούς.
- Μπορεί να ανιχνεύσει νυχτερινές ή ασυμπτωματικές υπογλυκαιμίες.
- Μέσω της λεπτομερούς μελέτης της ημερήσιας διακύμανσης της γλυκόζης, μπορεί να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση της HbA1c και της γλυκαιμικής ρύθμισης των ασθενών.
- Εκτός της γλυκαιμικής ρύθμισης, μέσω των πληροφοριών που λαμβάνουμε από το Holter σακχάρου, έχει φανεί ότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ή στη βελτίωση της συχνότητας και της βαρύτητας των επιπλοκών του ΣΔ.
Τι περιλαμβάνει η εξέταση;
Η εξέταση περιλαμβάνει:
- τοποθέτηση μιας συσκευής μέτρησης (μία για όλους τους ασθενείς) μέσω ενός καθετήρα (αναλώσιμο υλικό, ένας για κάθε ασθενή)
- αφαίρεση της συσκευής
- εξαγωγή/ανάγνωση/εκτίμηση των αποτελεσμάτων από τον ενδοκρινολόγο
- ενημέρωση με στόχο την πειθαρχία του ασθενούς με τις συγκεκριμένες και ελεγχόμενες οδηγίες του γιατρού
Οκτώβριος 2017