Το Τμήμα Υπερήχων Καρδιάς, είναι πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και δυνατότητες δισδιάστατης και τρισδιάστατης απεικόνισης. Καλύπτονται οι ανάγκες τόσο των νοσηλευομένων όσο και των εξωτερικών ασθενών.
Διενεργούνται οι ακόλουθες εξετάσεις:
Η μέθοδος βασίζεται στην εκπομπή ήχων πολύ υψηλής συχνότητας (δηλαδή ήχων που δεν αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί), οι οποίοι όταν αντακλαστούν επιστρέφουν προς τον ηχοβολέα (το εξάρτημα που ο ιατρός ακουμπά στο στήθος μας) και με την βοήθεια υπολογιστών μετατρέπονται σε εικόνες. Άρα στέλνοντας την δέσμη των υπερήχων ανάμεσα στις πλευρές του θώρακα μπορούμε να εξετάσουμε την καρδιά ενώ πάλλεται. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να μελετήσουμε και να μετρήσουμε με ακρίβεια το μέγεθος των καρδιακών κοιλοτήτων, ενώ παράλληλα μπορούμε να εκτιμήσουμε την συσταλτικότητα των καρδιακών κοιλοτήτων καθώς και την λειτουργία των καρδιακών βαλβίδων.
Αποτελεί μία από τις πλέον ολοκληρωμένες και αναίμακτες εξετάσεις της καρδιάς και της λειτουργίας των καρδιακών βαλβίδων. Εκτός από τις μορφολογικές πληροφορίες που μπορούμε να έχουμε με το απλό υπερηχογράφημα καρδιάς με την προσθήκη του χρώματος έχουμε την δυνατότητα να καταγράφουμε την ταχύτητα με την οποία το αίμα περνάει μέσα από τις βαλβίδες και με ειδικούς υπολογισμούς να καταλαβαίνουμε αν λειτουργούν σωστά
Είναι μία δυναμική εξέταση που έχει καθιερωθεί τα τελευταία 15 χρόνια ως μια εναλλακτική αναίμακτη τεχνική στην διάγνωση της στεφανιαίας νόσου αλλά και γενικότερα στην εκτίμηση του στεφανιαίου ασθενούς. Είναι ειδικού τύπου υπερηχογράφημα που βασίζεται στην χορήγηση ενδοφλεβίως φαρμάκου προκειμενου να επιταχυνουμε την καρδιακη λειτουργια. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας αυτής προσπαθούμε να απεικονίσουμε αν επηρεάζεται η δύναμη που συσπάται ο καρδιακός μυς και έτσι έμμεσα να βγάλουμε συμπεράσματα για το αν υπάρχουν αποφράξεις στα στεφανιαία αγγεία.
Είναι μία εξέταση η οποία διενεργείται με τρόπο παρόμοιο με την γαστροσκόπηση. Κατεβάζοντας τον ηχοβολέα από το στόμα μέσα στον οισοφάγο πλησιάζουμε πάρα πολύ κοντά στην καρδιά και έτσι απεικονίζουμε με εξαιρετική λεπτομέρεια τις καρδιακές κοιλότητες και τις βαλβίδες. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες η προσπέλαση διάμεσου του θωρακικού τοιχώματος δεν προσφέρει ικανοποιητική απεικόνιση. Χρησιμοποιείται στο 5-10% των ασθενών που χρειάζονται υπερηχωκαρδιογραφική εκτίμηση.
Με την εξέταση αυτή δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης των ασθενών κατά την διάρκεια καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι δυνατότητες ακριβούς εκτίμησης της παθολογίας του ασθενούς (προεγχειρητικά), της αιμοδυναμικής του κατάστασης (διεγχειρητικά) και των αποτελεσμάτων της επέμβασης (άμεσα μετεγχειρητικά). Η πιο ουσιαστική συμβολή της μεθόδου αυτής είναι η άμεση διόρθωση υπολειμματικών βλαβών, οι οποίες ανακαλύπτονται άμεσα μετεγχειρητικά.
Πρόκειται πρακτικά για την τρισδιάστατη απεικόνιση της καρδιάς. Με τον τρόπο αυτό είναι η δυνατή η μελέτη της ανατομίας της καρδιάς με μεγαλύτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια. Η μέθοδος αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη στις περιπτώσεις βαλβιδοπαθειών και συγγενών παθήσεων, όπου ο χειρουργός ενημερώνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια για το είδος και την μέθοδο της επέμβασης.
Το Τμήμα Υπερήχων Καρδιάς, διαθέτει φορητά μηχανήματα για τη διενέργεια επειγόντων υπερηχογραφημάτων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο καθώς και σε ασθενείς που δεν είναι δυνατόν να μετακινηθούν από το δωμάτιο νοσηλείας τους.
210 686 7210
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
viewed_cookie_policy | 11 months | Aπαραίτητα για την ορθή λειτουργία ενός ιστότοπου και για την περιήγηση σε αυτόν από τον χρήστη. Χωρίς αυτά, οι χρήστες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προβάλλουν σωστά τις σελίδες ή να χρησιμοποιήσουν ορισμένες υπηρεσίες. |