Το οστό είναι ζωντανός ιστός, αλλά καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, δεν μπορεί να ανανεωθεί και αποδυναμώνεται. Αυτό συμβαίνει σε όλους ως ένα βαθμό, αν και αποκαλείται οστεοπόρωση μόνο όταν τα οστά γίνονται αρκετά εύθραυστα. Συνήθως, δεν παρατηρούνται συμπτώματα, και οι ασθενείς αντιλαμβάνονται ότι πάσχουν από την ασθένεια μόλις υποστούν ένα κάταγμα λόγω ασήμαντου ατυχήματος.
Η λέξη «οστεοπόρωση» κυριολεκτικά σημαίνει πορώδες οστό. Η νόσος κάνει τα οστά εξαιρετικά εύθραυστα.
Τα οστά αποτελούνται από μεταλλικά στοιχεία, κυρίως άλατα ασβεστίου, που συγκρατούνται ενωμένα από ίνες κολλαγόνου. Τα οστά φέρουν ένα παχύ και σκληρό εξωτερικό περίβλημα (το φλοιώδες ή συμπαγές οστό), το οποίο απεικονίζεται στις ακτινογραφίες. Μέσα σε αυτό υπάρχει το μαλακότερο οστό (σπογγώδες οστό) που έχει κυψελοειδή δομή.
Το οστό είναι ζωντανός και δραστήριος ιστός που συνεχώς ανανεώνεται. Οι παλαιοί οστικοί ιστοί διασπώνται από κύτταρα που ονομάζονται οστεοκλάστες και αντικαθιστώνται από νέα οστικά μεταλλικά στοιχεία, τα οποία παράγονται από κύτταρα που ονομάζονται οστεοβλάστες.
Η ισορροπία μεταξύ διάσπασης παλαιών οστών και δημιουργίας νέων αλλάζει ανάλογα με την ηλικία.
Σε όλους παρατηρείται απώλεια οστών έως ένα βαθμό καθώς μεγαλώνουν, αλλά ο όρος «οστεοπόρωση» χρησιμοποιείται μόνο εάν τα οστά είναι ιδιαίτερα εύθραυστα. Όταν τα οστά προσβληθούν από οστεοπόρωση, μεγαλώνουν οι οπές στο σπογγώδες οστό, και γι’ αυτό το λόγο τα οστά είναι πιο επιρρεπή σε κατάγματα.
Συνήθως προσβάλλει γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να προσβάλει και άντρες.
Ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης αυξάνεται με την ηλικία. Καθένας μπορεί να νοσήσει από οστεοπόρωση, αλλά είναι 4 φορές πιο πιθανό η πάθηση να προσβάλει γυναίκες απ’ ό,τι άντρες. Υπάρχουν δύο σημαντικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό:
Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης ή την πιθανότητα κατάγματος λόγω ασήμαντου ατυχήματος.
Ο κίνδυνος αυξάνεται στα άτομα που:
Στις γυναίκες, ο κίνδυνος αυξάνεται αν έχουν περάσει την εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα αν αυτό συνέβη πριν από τα 45.
Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
Η χορήγηση κορτιζόνης μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή οστού, εν μέρει μειώνοντας την ποσότητα ασβεστίου που απορροφάται από το στομάχι και αυξάνοντας την απώλεια ασβεστίου μέσω των νεφρών.
Έλλειψη οιστρογόνων – Οι γυναίκες που πέρασαν σε πρόωρη εμμηνόπαυση (πριν από τα 45) ή έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή, κατά την οποία αφαιρέθηκε η μία ή και οι δύο ωοθήκες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η αφαίρεση των ωοθηκών μόνο (ωοθηκεκτομή) είναι σχετικά σπάνια, αλλά συνδέεται και αυτή με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Η ήπια σωματική άσκηση βοηθά στην ανάπτυξη των οστών. Όσοι δεν ασκούνται, ή πάσχουν από κάποια ασθένεια ή αναπηρία που καθιστά την άσκηση δύσκολη, είναι πιο επιρρεπείς στην απώλεια ασβεστίου και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με οστεοπόρωση. Επίσης, οι γυναίκες που ασκούνται υπερβολικά, σε βαθμό που σταματά η περίοδός τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Όσοι δεν προσλαμβάνουν αρκετό ασβέστιο ή βιταμίνη D μέσω της διατροφής τους ή είναι λιποβαρείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.
Υπερβολικό κάπνισμα – Η νικοτίνη μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες και μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση. Στους άντρες, το κάπνισμα μειώνει την τεστοστερόνη, γεγονός που μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μειώνει την ικανότητα των οστικών κυττάρων να δημιουργούν νέο οστό. Επίσης αυξάνει την πιθανότητα κατάγματος λόγω πτώσης.
Η οστεοπόρωση είναι κληρονομική. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των οστών. Εάν κάποιος υποστεί κάταγμα που συνδέεται με οστεοπόρωση, τότε ο κίνδυνος κατάγματος αυξάνεται για τους στενούς συγγενείς του. Δεν είναι γνωστό εάν υπάρχει κάποια γενετική ανωμαλία που προκαλεί οστεοπόρωση, αν και άτομα με μια πολύ σπάνια γενετική διαταραχή που ονομάζεται ατελής οστεογένεση είναι πολύ πιθανό να προσβληθούν από οστεοπόρωση.
Τι θεραπείες υπάρχουν για την οστεοπόρωση;
Ο γιατρός μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες θεραπείες:
Σε περίπτωση διάγνωσης οστεοπόρωσης μετά από κάταγμα που προκλήθηκε από ασήμαντη αιτία, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση του κατάγματος. Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει θεραπεία ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω καταγμάτων.
Όσοι έχουν υποστεί κάταγμα, εκτός από κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, θα πρέπει να συμβουλευτούν εξειδικευμένο γιατρό για ορθοπεδική αξιολόγηση. Ο γιατρός θα αποφασίσει εάν ο ασθενής θα χρειαστεί περίθαλψη.
Ίσως χρειαστεί κάποια αγωγή για την ανακούφιση του πόνου, ειδικά για κατάγματα της σπονδυλικής στήλης. Η αγωγή περιλαμβάνει:
Η αυτοβοήθεια, όπως η υγιεινή διατροφή και η άσκηση, βοηθά στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων, αλλά υπάρχουν και αρκετές άλλες θεραπείες. Η θεραπεία εξαρτάται από την ατομική κατάσταση του κάθε ασθενή, ο οποίος θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν:
Οι ακόλουθες συμβουλές ενδέχεται να ανακουφίσουν τα συμπτώματα: Πρόσληψη ασβεστίου , βιταμίνης D, πρωτεϊνών, καθώς και άλλων μακρο- και μικροδιατροφικών στοιχείων, όπως μαγνήσιο, νάτριο, φθόριο, βιταμίνη C, A και Κ, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προστατευτεί κανείς από την οστεοπόρωση:
Η άσκηση είναι σημαντική για την καλή υγεία, αλλά οι σωματικές δραστηριότητες βοηθούν επίσης:
Οι ασκήσεις φόρτισης ή μεταφοράς βάρους (δηλαδή οποιαδήποτε δραστηριότητα περιλαμβάνει τρέξιμο ή τζόκινγκ) ενδυναμώνουν τα οστά καλύτερα από τις ασκήσεις χωρίς φόρτιση (όπως κολύμβηση ή ποδηλασία).
Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει την κατάλληλη ποσότητα ασβεστίου. Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι οι ακόλουθες:
Το λευκό ψωμί και κάποια γάλατα σόγιας συχνά περιέχουν ασβέστιο.
Σε περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής για οστεοπόρωση, η κατανάλωση 1.000-1.200 mg ασβεστίου την ημέρα είναι ιδανική. Μισό λίτρο γάλα και μια λογική ποσότητα άλλων τροφίμων που περιέχουν ασβέστιο είναι αρκετά.
Η βιταμίνη D είναι γνωστή και ως η «βιταμίνη του ήλιου», καθώς παράγεται από τον οργανισμό όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Εντοπίζεται επίσης και σε κάποια τρόφιμα, όπως τα λιπαρά ψάρια, ενώ προστίθεται σε κάποια γάλατα σόγιας και φυτικές μαργαρίνες. Βοηθούν επίσης και τα συμπληρώματα βιταμίνης D, ειδικά για άτομα άνω των 60. Περίπου 10-20 mg την ημέρα είναι αρκετά.
Το κάπνισμα επηρεάζει τις ορμόνες και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεοπόρωσης. Συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επίσης επηρεάζει την παραγωγή νέων οστών. Η μέγιστη κατανάλωση που συνιστάται είναι:
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
viewed_cookie_policy | 11 months | Aπαραίτητα για την ορθή λειτουργία ενός ιστότοπου και για την περιήγηση σε αυτόν από τον χρήστη. Χωρίς αυτά, οι χρήστες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προβάλλουν σωστά τις σελίδες ή να χρησιμοποιήσουν ορισμένες υπηρεσίες. |