Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του ΥΓΕΙΑ είναι από τα πρώτα ιδιωτικά παθολογοανατομικά εργαστήρια στην Ελλάδα και λειτουργεί από ιδρύσεως του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ το 1974, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων.
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ λίγα για τους Παθολογοανατόμους και τις Παθολογοανατομικές ή Ιστολογικές εξετάσεις, παρόλο που αυτές είναι από τις πιο κρίσιμες εξετάσεις που γίνονται στον ασθενή. Η ιστολογική εξέταση ή η βιοψία, όπως είναι περισσότερο γνωστή, αποτελεί την ακριβέστερη διαγνωστική μέθοδο στην Ιατρική και παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη σωστή αντιμετώπιση του ασθενή. Σε αυτήν την εξέταση κυρίως βασίζεται η διάγνωση, η πρόγνωση και η θεραπεία του ασθενούς. Για τους λόγους αυτούς, η ιστολογική εξέταση θα πρέπει να γίνεται σε άρτια οργανωμένα και αξιόπιστα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια.
Το ΥΓΕΙΑ, έχοντας ως βασικό του στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας έχει οργανώσει, στελεχώσει και εξοπλίσει πλήρως το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων. Οποιαδήποτε ασθένεια σε οποιοδήποτε μέρος του οργανισμού προκαλέσει βλάβη, μπορεί να διαγνωσθεί με την ιστολογική εξέταση, αρκεί να υπάρχει δυνατότητα να ληφθεί μέρος έστω της βλάβης και να σταλεί στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο για εξέταση. Για πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η ιστολογική εξέταση είναι η μόνη ασφαλής μέθοδος διάγνωσης.
Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του ΥΓΕΙΑ είναι από τα πρώτα ιδιωτικά παθολογοανατομικά εργαστήρια στην Ελλάδα και λειτουργεί από ιδρύσεως του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ το 1974. Το εργαστήριο διεύθυνε μέχρι το 1984 η Δέσποινα Γεωργιάδου και από το 1984 έως το 2004 ο Βασίλης Τσακρακλίδης, δύο σημαντικοί Έλληνες Παθολογοανατόμοι.
Σήμερα το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του ΥΓΕΙΑ διευθύνεται από τον Σάββα Παπαδόπουλο και είναι στελεχωμένο με 12 ιατρούς παθολογοανατόμους, 9 τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων και 4 γραμματείς.
Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του ΥΓΕΙΑ είναι εφοδιασμένο με όλο το σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται για τη σωστή προετοιμασία και διεξαγωγή των συνήθων ιστολογικών αλλά και των πλέον εξειδικευμένων εξετάσεων σε ιστούς ή κύτταρα.
Το εργαστήριο είναι πλήρως μηχανογραφημένο και εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα για όλες τις διαδικασίες (δύο ιστοκινέτες κλειστού τύπου, πάγκο εργασίας μακροσκοπικής εξέτασης των παρασκευασμάτων εφοδιασμένου με σύστημα φωτογράφισης/τεκμηρίωσης και με πλήρες σύστημα εξαερισμού, αυτόματο μηχάνημα χρώσεων ρουτίνας και ιστοχημείας, κάλυψης πλακιδίων, δύο αυτόματα μηχανήματα ανοσοϊστοχημείας, in situ υβριδισμού) καθώς και απαγωγούς, θαλάμους νηματικής ροής για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των εργαζομένων.
Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο συμμετέχει ενεργά στις εβδομαδιαίες Επιστημονικές Συγκεντρώσεις της Επιστημονικής Ένωσης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και στο Ογκολογικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα κυρίως στο χώρο της ογκολογίας. Δεκάδες ερευνητικές εργασίες των γιατρών του Εργαστηρίου έχουν ανακοινωθεί σε Ελληνικά και Διεθνή Ιατρικά Συνέδρια ή έχουν δημοσιευθεί σε Ελληνικά ή Ξένα Ιατρικά περιοδικά.
Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο συνεργάζεται με αξιόπιστα εργαστήρια και διεθνώς καταξιωμένους Παθολογοανατόμους της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, για ιδιαίτερα δύσκολα ή σπάνια περιστατικά. Ειδικότερα:
Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο είναι διαπιστευμένο εργαστήριο κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO 15189:2012 από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), τον Εθνικό Οργανισμό Διαπίστευσης της Ελλάδας.
Η διαπίστευση με το πρότυπο αυτό αποδεικνύει, εκτός από την εφαρμογή συστήματος ποιότητας, την τεχνική ικανότητα του εργαστηρίου για τη διενέργεια συγκεκριμένων εξετάσεων, δηλαδή ότι τηρούνται αυστηρές διαδικασίες σε τεχνικά θέματα και μεθοδολογίες εξετάσεων, ώστε να προκύπτουν έγκυρα και συγκρίσιμα εργαστηριακά αποτελέσματα.
Το Πιστοποιητικό Διαπίστευσης και το επίσημο πεδίο εφαρμογής της διαπίστευσης (scope of accreditation) παρέχει λεπτομερώς τις κλινικές δοκιμές για τις οποίες είναι διαπιστευμένα τα εργαστήριά μας, και θα το βρείτε εδώ.
Ορμονικοί υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης (ER & PGR)
Η εξέταση αυτή γίνεται στον όγκο που αφαιρέθηκε με τη βιοψία ή το χειρουργείο, με τη μέθοδο της ανοσοϊστοχημείας. Με την εξέταση αυτή, καθορίζουμε εάν ο όγκος του μαστού ανταποκρίνεται στην ορμονοθεραπεία.
Ογκογονίδιο Her2/Neu
Είναι πολύ σημαντικό για την πορεία της νόσου αλλά και τη θεραπεία της, να γνωρίζουμε εάν το συγκεκριμένο γονίδιο εκφράζεται στα κύτταρα του όγκου. Η εξέταση αυτή γίνεται με τη μέθοδο της ανοσοϊστοχημείας και με τη μέθοδο του in situ υβριδισμός. FISH (φθορίζων υβριδισμός και SISH υβριδισμός με άργυρο) Εάν το γονίδιο αυτό υπάρχει στον όγκο, τότε ο όγκος έχει πάρα πολλές πιθανότητες να καταπολεμηθεί με επιτυχία με τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.
Ki-67 (Δείκτης κυτταρικού πολλαπλασιασμού)
Η εξέταση αυτή γίνεται με τη μέθοδο της ανοσοϊστοχημείας και καθορίζει τον δείκτη πολλαπλασιασμού του όγκου, συμβάλλοντας στην ορθή επιλογή της θεραπείας.1
Πρωτείνες PMS2, MSH2, MSH6 και MLH1
Με τη μελέτη των πρωτεϊνών αυτών, προσδιορίζουμε εάν ο καρκίνος του παχέος εντέρου κατατάσσεται σε εκείνους που σχετίζονται με τη μικροδορυφορική αστάθεια και έχει πιθανότητες να ανήκει στην κατηγορία εκείνων που κληρονομούνται [Kληρονομούμενος καρκίνος παχέος εντέρου χωρίς πολυποδίαση (HNPCC)] οπότε ακουλουθεί εξέταση MSI με μοριακές τεχνικές.
Μεταλλάξεις των K-ras, N-ras.
Οι μοριακές αυτές εξετάσεις γίνονται για να δούμε αν ένας όγκος έχει ή όχι μεταλαγμένο K-ras ή/και N-ras.
Μεταλλάξεις του BRAF (κινάση σερίνης-θρεονίνης)
Η εξέταση γίνεται για να δούμε αν ένας όγκος έχει ή όχι μεταλλαγμένο BRAF με μοριακές τεχνικές.
Ανάλογα με τα αποτέλεσμα των παραπάνω εξετάσεων, ο ασθενής έχει την δυνατότητα να λάβει -ή όχι- θεραπεία με συγκεκριμένα φάρμακα στοχευόμενης θεραπείας.
Μεταλλάξεις του EGFR (υποδοχέας του επιδερμιδικού αυξητικού παράγοντα)
Η εξέταση γίνεται για να δούμε αν ένας όγκος έχει ή όχι μεταλλαγμένο EGFR. Η έκφραση του συγκεκριμένου υποδοχέα ή του γονιδίου του γίνεται και με τις μεθόδους της ανοσοϊστοχημείας και FISH. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της εξέτασης, ο ασθενής λαμβάνει -ή όχι- θεραπεία με συγκεκριμένα φάρμακα στοχευόμενης θεραπείας.
Μεταλλάξεις του K-ras (είναι μια κινάση της τυροσίνης)
Η εξέταση γίνεται για να δούμε αν ένας όγκος έχει ή όχι μεταλλαγμένο K-ras. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της εξέτασης, ο ασθενής λαμβάνει -ή όχι- θεραπεία με συγκεκριμένα φάρμακα στοχευόμενης θεραπείας.
ALK (είναι μία κινάση τυροσίνης)
Η εξέταση για να δούμε εάν ένας όγκος εκφράζει ή όχι το συγκεκριμένο γονίδιο ή πρωτεϊνη πραγματοποιείται με τη μέθοδο της ανοσοϊστοχημείας και τη μέθοδο FISH εάν υπάρχει γονιδιακή αναδιάταξη. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της εξέτασης, ο ασθενής λαμβάνει -ή όχι- θεραπεία με συγκεκριμένα φάρμακα στοχευόμενης θεραπείας.
PDL-1
Ανοσοϊστοχημική εξέταση για την ανίχνευση έκφρασης του μεμβρανικού υποδοχέα PDL-1, που συμμετέχει στην απενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος των Τα λεμφοκυττάρων. Η έκφρασή του είναι σημαντικό στοιχείο στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και άλλων οργάνων.
Ανοσοϊστοχημική διερεύνηση έκφρασης της πρωτεϊνης BRAF και μοριακή ανάλυση για ανεύρεση μεταλλαγμένου γονιδίου BRAF (είναι μία κινάση σερίνης-θρεονίνης) σε όλα τα καρκινώματα του θυρεοειδούς αδένα και ειδικότερα στα θηλώδη καρκινώματα για προγνωστικούς και θεραπευτικούς λόγους.
Ογκογονίδιο Her2/Neu
Είναι πολύ σημαντικό για τη θεραπεία κυρίως της νόσου, να γνωρίζουμε εάν το συγκεκριμένο γονίδιο Her2/Neu εκφράζεται στα κύτταρα του όγκου. Η εξέταση αυτή γίνεται με τη μέθοδο της ανοσοϊστοχημείας και τη μέθοδο FISH (φθορίζων in situ υβριδισμός). Εάν το γονίδιο αυτό είναι ενισχυμένο ή υπερεκφράζεται στον όγκο, τότε ο όγκος έχει πολλές πιθανότητες να καταπολεμηθεί με τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.
Στρωματικοί όγκοι του γαστρεντερικού συστήματος
Είναι μια ομάδα όγκων (σαρκωμάτων) του γαστρεντερικού συστήματος. Εμφανίζονται συνήθως σε ηλικία γύρω στα 55 χρόνια, με ελαφρά υπεροχή στους άντρες. Η συνηθέστερη εντόπιση είναι ο στόμαχος και ακολουθούν το λεπτό και το παχύ έντερο. Η διάγνωση των όγκων αυτών γίνεται με τη βοήθεια της ανοσοϊστοχημείας με αντισώματα έναντι του c-kit (CD117) και DOG-1. Σημαντική είναι και η ανίχνευση συγκεκριμένων μεταλλάξεων του c-kit (εξώνιο 11 και εξώνιο 9) και του PDGGFa για την σωστή θεραπευτική στοχευόμενη θεραπεία με αναστολείς των κινασών.
Η εφαρμογή ανοσοϊστοχημικών χρώσεων διενεργείται για την ταξινόμηση των νοσημάτων, αλλά και για την επιλογή θεραπευτικών προσεγγίσεων, π.χ. για τη χορήγηση των αντίστοιχων μονοκλωνικών αντισωμάτων επί θετικότητας των νεοπλασματικών κυττάρων στο CD20 ή το CD30. Σε περιπτώσεις διαχύτου από μεγάλα Β κύτταρα λεμφώματος διερευνάται η ενδεχόμενη ανοσοϊστοχημική συνέκφραση των bcl2 και c-myc, ως σημαντικό σχετιζόμενο με την πρόγνωση εύρημα.
Η εξέταση με μέθοδο in situ υβριδισμού για EBER αποτελεί την ενδεδειγμένη μέθοδο αναζήτησης του ιού Epstein Βarr και τα ευρήματα μπορεί να είναι καθοριστικά για την ταξινόμηση τύπων λεμφωμάτων ή για τη διάγνωση αδιαφοροποίητου ρινοφαρυγγικού τύπου καρκινώματος.
Έμπειρο προσωπικό του Εργαστηρίου [εξουσιοδοτημένοι επιστήμονες οι οποίοι πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 15189 (5.1.2 & 5.1.6)] επικοινωνεί με τους χρήστες των υπηρεσιών που παρέχει το Εργαστήριο, βάσει των παρακάτω κανόνων που έχει θεσπίσει η Επιτροπή των Κλινικών Εργαστηρίων του ΥΓΕΙΑ
Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε σε υλικό από κύβο παραφίνης, είτε σε υλικό βιοψίας/ χειρουργικό παρασκεύασμα κατάλληλα σημασμένο και βρίσκεται εντός δοχείου με φορμόλη.
Για τη διενέργεια των παραπάνω εξετάσεων παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τις ακόλουθες οδηγίες:
1. Για συμβουλευτική ιστολογική γνωμάτευση, από τους Ιατρούς τους τμήματός μας, σε υλικό που εξετάσθηκε αρχικά σε άλλο εργαστήριο, ο ασθενής θα πρέπει να προσκομίσει τα παρακάτω:
Το παραπάνω υλικό θα επιστραφεί στον/στην ασθενή μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας από το εργαστήριό μας. Τα πλακίδια των ειδικών χρώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο εργαστήριό μας θα παραμείνουν στο αρχείο μας.
Το υλικό και ιδιαίτερα τα ιστολογικά πλακίδια που είναι εύθραυστα θα πρέπει να συσκευαστούν με μεγάλη προσοχή, στις ειδικές ανθεκτικές θήκες που διαθέτουν συνήθως τα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια. Το υλικό δεν χρειάζεται ψυγείο και μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος έως ότου το παραλάβουμε.
2. Για διενέργεια ειδικών εξετάσεων, όπως ανίχνευσης ογκογονιδίων ή προϊόντων έκφρασης αυτών Her2/Neu, EGFR, c-kit, PDGFR, VEGF, MSH, MLH, TS με τις μεθόδους FISH, SISH, EBER ή ανοσοϊστοχημείας, ο ασθενής θα πρέπει να προσκομίσει στο παθολογοανατομικό εργαστήριο τα εξής:
Ο κύβος παραφίνης μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης θα επιστραφεί στον ασθενή ή τον θεράποντα ιατρό.
Σε περίπτωση που δεν μπορούν να παραδοθούν προσωπικά, η διεύθυνση αποστολής είναι:
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΥΓΕΙΑ» Α.Ε.
Παθολογοανατομικό Εργαστήριο
Λ. Κηφισίας & Ερ. Σταυρού 4
151 23 Μαρούσι-Αθήνα
Παρακαλούμε πριν την αποστολή του υλικού, να ενημερώνετε την Γραμματεία του Τμήματος στα τηλέφωνα: 2106867459 & 2106867480.
Κάθε ασθενής έχει το δικαίωμα να παραλάβει την ιστολογική του εξέταση ή οποιαδήποτε άλλη εξέταση που έχει πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο μας με τους εξής τρόπους-προϋποθέσεις:
1. Η εξέταση θα πρέπει να έχει τακτοποιηθεί οικονομικά ανεξαρτήτου κάλυψης (ασφαλιστικής ή ιδιωτικής) και νοσηλείας ή εξωτερικού περιστατικού.
2. Ο συνηθέστερος τρόπος παραλαβής αποτελεσμάτων είναι από τον Ιατρό του ασθενούς.
3. Η παραλαβή του/των αποτελεσμάτων από το εργαστήριο μας γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή με την προσκόμιση της αστυνομικής του ταυτότητας ή επικυρωμένης εξουσιοδότησης από τον/την ασθενή (ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα) και την επίδειξη της ταυτότητας του ατόμου που θα παραλάβει το αποτέλεσμα. Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του ασθενούς ή/και εξουσιοδότησης λόγω νοσηλείας, απαιτείται από το Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο ασθενής χορήγηση εντύπου όπου πιστοποιείται η νοσηλεία και ως εκ τούτου αδυναμία προσέλευσης, με υπογραφή και σφραγίδα του Ιατρού του και να αναγράφεται το όνομα του ατόμου που θα παραλάβει το αποτέλεσμα το οποίο θα πρέπει να προσκομίσει και την ταυτότητα του. Η ίδια ακριβώς διαδικασία ισχύει και στην περίπτωση παραλαβής βιολογικού υλικού (κύβοι-πλακίδια).
Τι είναι η ιστολογική εξέταση;
Η ιστολογική εξέταση είναι η παρατήρηση ιστών του ανθρώπινου σώματος στο μικροσκόπιο, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ασθένεια. Οι ιστοί μπορεί να είναι πολύ μικρά σε μέγεθος κομμάτια, π.χ. αυτά που παίρνει ο γαστρεντερολόγος σε μια γαστροσκόπηση, έως και ολόκληρα όργανα, που έχουν αφαιρεθεί σε ένα χειρουργείο, π.χ. ένα ολόκληρο νεφρό.
Που διενεργείται η ιστολογική εξέταση;
Η ιστολογική εξέταση, διενεργείται στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του νοσοκομείου από εξειδικευμένους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, οι οποίοι ονομάζονται Ιατροί Παθολογοανατόμοι. Στην Αγγλική γλώσσα Pathology είναι η ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής και Pathologist ο Παθολογοανατόμος.
Πώς γίνεται η ιστολογική εξέταση;
Οι ιστοί πρέπει να υποστούν κατάλληλη επεξεργασία πριν φτάσουν στο μικροσκόπιο. Αρχικά ο Παθολογοανατόμος τοποθετεί τους ιστούς / όργανα για κάποιες ώρες σε μονιμοποιητικό υγρό, προκειμένου να αφυδατωθούν και να μείνουν αναλλοίωτοι στο χρόνο. Στη συνέχεια εξετάζει τους ιστούς/όργανα που έχουν αφαιρεθεί, όπως κάθε γιατρός εξετάζει τον ασθενή του, χρησιμοποιώντας την αφή και την παρατήρηση με τα μάτια και καταγράφει τα ευρήματά του, το μέγεθος, το βάρος, το σχήμα, την όψη, την σύσταση των ιστών. Κυρίως όμως ψάχνει για βλάβες που πιθανώς υπάρχουν στους ιστούς/ όργανα και οι οποίες μαρτυρούν κάποια ασθένεια. Όταν βρει κάποιο ύποπτο εύρημα το καταγράφει και παίρνει δείγμα από την περιοχή τις βλάβης.
Η διαδικασία αυτή ονομάζεται μακροσκοπική εξέταση και είναι το πρώτο καθοριστικό βήμα προς την διάγνωση. Στη συνέχεια τα δείγματα υφίστανται περαιτέρω επεξεργασία: περνούν από μια διαδοχική σειρά διαλυμάτων χημικών ουσιών μέσα σε ειδικά μηχανήματα, εγκλωβίζονται μέσα σε παραφίνη, κόβονται σε λεπτότατες τομές και τελικά βάφονται με ειδικές χρωστικές από εξειδικευμένους Τεχνολόγους. Πρόκειται για μία χρονοβόρο και απαιτητική διαδικασία που διασφαλίζει ότι τα δείγματα των ιστών θα διατηρήσουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για την διάγνωση. Μετά από αυτό το στάδιο τα επεξεργασμένα πλέον δείγματα των ιστών και των οργάνων φθάνουν ξανά στον Παθολογοανατόμο, σαν λεπτότατες τομές πάνω σε γυάλινα πλακίδια προκειμένου να εξετασθούν αυτή την φορά με τη βοήθεια του οπτικού μικροσκοπίου. Πρόκειται για την μικροσκοπική εξέταση των ιστών.
Σε αυτή τη φάση ο Παθολογοανατόμος συνδυάζει τα ευρήματα στο μικροσκόπιο με όλα τα στοιχεία που έχει ήδη καταγράψει από την μακροσκοπική εξέταση αλλά και τις πληροφορίες για τον ασθενή από τον θεράποντα γιατρό και οδηγείται στη διάγνωση.
Πότε γίνεται ιστολογική εξέταση;
Σε ιστολογική εξέταση υποβάλλονται όλα τα όργανα και οι ιστοί του σώματος που αφαιρούνται με εγχείρηση, όπως στομάχι, χοληδόχος κύστη, σκωληκοειδής απόφυση, προστάτης, μήτρα. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όγκου δεν επιτρέπεται να γίνει καμία θεραπεία, αν δεν έχει προηγηθεί ιστολογική εξέταση και διάγνωση.
Επίσης, σε ιστολογική εξέταση υποβάλλονται όλες οι ορατές βλάβες όπως ένας όγκος ή μια πληγή στο δέρμα, το στόμα, τα γεννητικά όργανα ή βλάβες που είναι ορατές με ακτινογραφία, αξονική τομογραφία, υπερήχους ή ενδοσκοπικώς με γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, βρογχοσκόπηση. Στις περιπτώσεις αυτές αφαιρείται και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση ολόκληρη η βλάβη ή τμήμα αυτής ανάλογα με την κρίση του θεράποντα ιατρού. Σημασία έχει όχι μόνο η ακριβής διάγνωση, αλλά και η όσο το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωσή της, η οποία επιτρέπει την ταχεία έναρξη της κατάλληλης θεραπείας για τον ασθενή.
Σήμερα η ιστολογική εξέταση γίνεται και σε ελάχιστο υλικό, όπως αυτό που αφαιρείται με βιοψία με τέμνουσα βελόνη ή με παρακέντηση με λεπτή βελόνα. Με αυτή την προσέγγιση η διάγνωση γίνεται με λιγότερο παρεμβατικό τρόπο – αποφυγή χειρουργείου, και με λιγότερο κόστος.
Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί ταχεία μακροσκοπική και μικροσκοπική εξέταση ιστών/ οργάνων που αποστέλλονται από το χειρουργείο, εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον θεράποντα ιατρό. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ταχεία βιοψία και χρησιμοποιείται κυρίως στα ογκολογικά χειρουργεία.
3ος όροφος
Τηλέφωνο
210 686 7459
210 686 7480
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
viewed_cookie_policy | 11 months | Aπαραίτητα για την ορθή λειτουργία ενός ιστότοπου και για την περιήγηση σε αυτόν από τον χρήστη. Χωρίς αυτά, οι χρήστες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προβάλλουν σωστά τις σελίδες ή να χρησιμοποιήσουν ορισμένες υπηρεσίες. |