Η νοσογόνος παχυσαρκία πλήττει κυρίως την σύγχρονη δυτική κοινωνία και είναι πολλοί οι παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου, όπως γενετικοί, μεταβολικοί, ψυχολογικοί κ.ά. Ο τρόπος διατροφής και η ποιότητα του φαγητού, καθώς και η καθιστική ζωή αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αύξηση της συχνότητας της νόσου. Στην Ελλάδα η παχυσαρκία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στους εφήβους.
Το Κέντρο Παχυσαρκίας/ Βαριατρικής – Μεταβολικής Χειρουργικής ΥΓΕΙΑ στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση της πολυπαραγοντικής κατάστασης που ονομάζουμε παχυσαρκία με αλλαγές στον τρόπο ζωής, τον τρόπο σκέψης για το φαγητό και το σώμα, καθώς και στη θεραπεία συνοδών κλινικών καταστάσεων. Ειδικότερα, οι σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις που εφαρμόζονται στο Κέντρο περιλαμβάνουν:
Σύμφωνα με όλους τους διεθνείς οργανισμούς υγείας και επιστημονικές μελέτες, η πιο αποτελεσματική θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων παχυσαρκίας θεωρείται σήμερα η βαριατρική χειρουργική.
Το Κέντρο Παχυσαρκίας / Βαριατρικής – Μεταβολικής Χειρουργικής ΥΓΕΙΑ, στελεχώνεται από έμπειρους επιστήμονες Όπου σε συνεργασία με τη Χειρουργική Ομάδα , Ενδοκρινολόγους, Διατροφολόγους και Ψυχολόγους εξασφαλίζεται η πολύπλευρη διερεύνηση και θεραπεία της νόσου. Με την υποστήριξη και άλλων Τμημάτων του Νοσοκομείου (Καρδιολογικό, Πνευμονολογικό, Γαστρεντερολογικό, Πλαστικής Χειρουργικής, Φυσικοθεραπείας κ.ά.) επιτυγχάνεται η φροντίδα όλων των επιμέρους προβλημάτων υγείας των παχύσαρκων ατόμων.
Η πολυδύναμη ομάδα αποτελείται από το χειρουργό – συνεργάτη (ιατρός αναφοράς), ώστε να υπάρχει ιατρική εκτίμηση και παρακολούθηση, το ψυχολόγο υγείας και το κλινικό διατροφολόγο. Ο ασθενής έτσι αισθάνεται ότι έχει δίπλα του προεγχειρητικά και κυρίως μετεγχειρητικά μία επιστημονική ομάδα, σύμμαχο, στη προσπάθειά του για μία σωστή απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους του. Πρέπει ν’ αναφερθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις η πολυδύναμη ομάδα πλαισιώνεται και από άλλες ειδικότητες, οι οποίες εξασφαλίζουν μία άρτια ιατρική παρακολούθηση, όπως: ο παθολόγος/ οικογενειακός ιατρός του εκάστοτε ασθενούς, ο ενδοκρινολόγος, ο καρδιολόγος, ο πνευμονολόγος, ο ψυχίατρος και το τμήμα φυσιοθεραπείας για την ενδυνάμωση του μυϊκού ιστού των ασθενών και την αποκατάσταση κινητικών δυσκολιών.
Η διερεύνηση της Παχυσαρκίας / Investigating Obesity
Η εξατομικευμένη διερεύνηση κάθε παχύσαρκου ατόμου που απευθύνεται στο Κέντρο Παχυσαρκίας / Βαριατρικής – Μεταβολικής Χειρουργικής ΥΓΕΙΑ περιλαμβάνει:
Βάσει όλων των ανωτέρω, εκτιμάται η σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης και σχεδιάζεται μαζί με το άτομο το καταλληλότερο θεραπευτικό πλάνο.
Με την τοποθέτηση δακτυλίου σιλικόνης κάτω από την γαστροοισοφαγική συμβολή δημιουργείται ένα είδος κλεψύδρας στο στομάχι.
Οι ασθενείς περιορίζουν το ποσό θερμίδων που μπορούν να καταναλώσουν. Είναι σχετικά εύκολη και γρήγορη επέμβαση με μικρό ποσοστό περιεγχειρητικών επιπλοκών. Μετά την επέμβαση γίνονται οι ρυθμίσεις του δακτυλίου, προτιμότερο υπό ακτινολογικό έλεγχο.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε ευρέως στη δεκαετία του ’80-90 σε όλο τον κόσμο, με ενθαρρυντικά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα απώλειας βάρους. Ωστόσο, έχει συσχετιστεί με σοβαρές μακροχρόνιες επιπλοκές, όπως είναι η ολίσθηση, η διάβρωση του στομάχου, η διάταση του οισοφάγου και η οισοφαγίτις. Η επέμβαση μπορεί να χάσει την αποτελεσματικότητα της όταν οι ασθενείς καταναλώνουν γλυκά και υπάρχει πιθανότητα να πάρουν βάρος στο μέλλον ή να χρειαστεί να υποβληθούν σε άλλου είδος επέμβαση, όπως μετατροπή σε γαστρικό bypass. Έτσι, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν διεξάγεται πλέον.
Είναι η πιο συχνή επέμβαση που διενεργείται παγκοσμίως. Είναι η εκτομή τμήματος του στομάχου (περίπου 60-70%) με λαπαροσκόπηση κατά τον επιμήκη άξονα. Δημιουργείται έτσι ένα είδος στενού σωλήνα, που περιορίζει την πρόσληψη του φαγητού. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, χρησιμοποιώντας χειρουργικά εργαλεία μέσω 4 ή 5 μικρών τομών, από 5 έως 15 mm. Η διάρκεια είναι από 1 έως 2 ώρες.
Ο τρόπος δράσης δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί, αλλά φαίνεται ότι εκτός από τον περιορισμό στην τροφή επιδρά και στην όρεξη λόγω αφαίρεσης του θόλου του στομάχου. (Μεταβολή στα επίπεδα διαφόρων ορμονών).
Τα αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια του βάρους είναι ενθαρρυντικά και για τα τρία πρώτα χρόνια είναι σχεδόν συγκρίσιμα με της γαστρικής παράκαμψης.
Με την επέμβαση αυτή δεν υπάρχει δυσαπορρόφηση των τροφών παρόλα αυτά χρειάζεται να λαμβάνονται πολυβιταμίνες, βιταμίνες συμπλέγματος Β και πιθανόν σίδηρος και ασβέστιο. Η κυριότερη και πολύ σοβαρή επιπλοκή της επεμβάσης είναι η διαφυγή από την γραμμή συρραφής, η οποία μπορεί να συμβεί πιο συχνά τις πρώτες 10 ημέρες. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα παρατεταμένη νοσηλεία ή και επανεπέμβαση.
Mπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον ο ασθενής δεν έχει προηγούμενη γαστρική παλινδρόμηση. Εάν συμβαίνει αυτό, η παλινδρόμηση είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί και να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή, ή ακόμα και εστίες προκαρκινοποίησης (μεταπλασία Barrett) του οισοφάγου.
Έτσι, στην Κλινική μας, η εκτίμηση της παλινδρόμησης είναι απαραίτητη πριν από μια τέτοια επέμβαση. Δυστυχώς, υπάρχουν, επίσης, αρκετά περιστατικά που επανακτούν το βάρος τους μετά από τα 5 πρώτα χρόνια. Στο μέλλον οι συγκεκριμένοι ασθενείς ενδέχεται να υποβληθούν σε γαστρικό Bypass (παράκαμψη) ή άλλη επέμβαση.
Είναι η διαίρεση του στομάχου και η δημιουργία μικρού θυλάκου μέχρι 30cc που προσλαμβάνει πλέον την τροφή. Επίσης, γίνεται παράκαμψη μεγάλου τμήματος του λεπτού εντέρου, ώστε πλην του περιορισμού της ποσότητας της τροφής να υπάρχει και δυσαπορρόφηση.
Είναι δραστική επέμβαση και πολύ απαιτητική τεχνικά για τον χειρουργό. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά στην απώλεια βάρους.
Το bypass λειτουργεί μέσω πολλών μηχανισμών που συνδυάζουν περιορισμό (τρώτε λιγότερο από πριν), σχετική δυσαπορρόφηση (πέπτετε λιγότερο καλά το φαγητό) και αλλαγή στις εντερικές ορμόνες (πεινάτε λιγότερο από πριν και χορταίνετε με λιγότερη τροφή).
Η γαστρική παράκαμψη Roux-en-Y, διενεργείται λαπαροσκοπικά, υπό γενική αναισθησία, με 4-5 μικρές τομές 5 έως 12 mm στην κοιλιά.
Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής για την αποφυγή προβλημάτων από ελλιπή απορρόφηση χρήσιμων συστατικών. Θεωρείται σήμερα παγκοσμίως η καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας.
Και στην περίπτωση της γαστρικής παράκαμψης υπάρχει ο κίνδυνος της διαφυγής, καθώς και άλλες επιπλοκές περιεγχειρητικές και απώτερες όπως σε κάθε γαστρεκτομή. Οι ασθενείς πρέπει να τρώνε τροφές με βάση την πρωτεΐνη, να παίρνουν τα συμπληρώματα τους (ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες, φυλλικό οξύ κ.ά.) και να γυμνάζονται.
Η επέμβαση διαρκεί 2-3 ώρες και παραμένετε στο νοσοκομείο για 2-3 νύχτες μετά την επέμβαση.
Τα αποτελέσματά της επέμβασης:
Αυτή η επέμβαση θεωρείται η πιο αποτελεσματική για τη θεραπεία της σοβαρής παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2. Συνίσταται σε εκτομή του στομάχου τύπου sleeve γαστρεκτομής και με τη δημιουργία εντερικού bypass που στοχεύει στη μείωση της απορρόφησης της τροφής που καταναλώνεται.
Αυτό οδηγεί σε ημι-υγρά κόπρανα, περίπου τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα, συχνά πολύ δύσοσμα λόγω της παρουσίας τροφής που δεν έχει αφομοιωθεί σωστά. Καθώς οι ασθενείς αφαιρούν την τροφή πολύ γρήγορα, μπορεί να εμφανίσουν σημαντική δυσαπορρόφηση πρωτεϊνών και ανεπάρκειες βιταμινών, καθώς και άλλων ιχνοστοιχείων που απαιτούν δια βίου από του στόματος συμπληρώματα. Για αυτούς τους λόγους, η παρακολούθηση θα πρέπει να είναι πιο συχνή σε σχέση με άλλες επεμβάσεις.
Είναι μια δύσκολη επέμβαση, η οποία μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 4 ώρες, γίνεται με λαπαροσκόπηση, υπό γενική αναισθησία, όπως οι προαναφερθείσες επεμβάσεις, με 5 ή 6 τομές των 5 έως 15 mm.
Στην Κλινική μας, BPD γίνεται μόνο σε ασθενείς με πολύ υψηλό ΔΜΣ (>50-60 kg/m2), ως εναλλακτική λύση στην τυπική γαστρική παράκαμψη, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Ωστόσο, ο υψηλός κίνδυνος σοβαρών διατροφικών διαταραχών, καθώς και διάρροιας, πρέπει να λαμβάνεται ειδικά υπόψη σε αυτούς τους ασθενείς.
Τα αποτελέσματά της επέμβασης:
Το SADI-S είναι μια πρόσφατη επέμβαση, που εκτελέστηκε για πρώτη φορά το 2007 στην Ισπανία, συνδυάζοντας μια γαστρεκτομή με μια εντερική εκτροπή που μοιάζει με το BPD-DS, αλλά με μία μόνο αναστόμωση. Όπως και οι παραπάνω επεμβάσεις, συνήθως γίνεται λαπαροσκοπικά.
Συνδυάζει μια περιοριστική επέμβαση (sleeve) με μια επέμβαση που μειώνει την απορρόφηση (χολοπαγκρεατική εκτροπή). Διατηρώντας τον πυλωρό του στομάχου στο τροφικό σύστημα, μειώνονται οι λειτουργικές διαταραχές όπως το dumbing ή η παλινδρόμηση της χολής. Με μία μόνο αναστόμωση, η επέμβαση γίνεται τεχνικά πιο απλή σε σύγκριση με το κλασικό BPD-DS. Ενδείκνυται σε ασθενείς με μαζική παχυσαρκία (ΔΜΣ>50 kg/m2), είτε ως θεραπεία πρώτης γραμμής είτε μετά από μη ικανοποιητικά αποτελέσματα προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης (sleeve γαστρεκτομή).
Oι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν σημαντική δυσαπορρόφηση πρωτεϊνών και ανεπάρκειες βιταμινών, καθώς και άλλων ιχνοστοιχείων που απαιτούν δια βίου από του στόματος συμπληρώματα. Γι’ αυτούς τους λόγους, η παρακολούθηση θα πρέπει να είναι πιο συχνή από άλλες επεμβάσεις.
Είναι η διαίρεση του στομάχου και η δημιουργία μεγαλύτερου θυλάκου μέχρι 70-80cc που προσλαμβάνει πλέον την τροφή. Επίσης, γίνεται παράκαμψη μεγάλου τμήματος του λεπτού εντέρου, ώστε πλην του περιορισμού της ποσότητας της τροφής να υπάρχει και δυσαπορρόφηση.
Είναι μια παραλλαγή του κλασικού bypass Roux-en-Y με μία μόνο αναστόμωση, η οποία είναι τεχνικά πολύ πιο απλή για τον χειρουργό. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά στην απώλεια βάρους, τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και προσφέρει την ίδια ή καλύτερη αντιμετώπιση άλλων συν νοσηροτήτων του μεταβολικού συνδρόμου σε σύγκριση με το κλασικό bypass.
Άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα είναι ο μειωμένος χρόνος επέμβασης, οι λιγότερες σημαντικές επιπλοκές και η εύκολη μετατροπή αυτής της επέμβασης στο κλασικό bypass σε περίπτωση επιπλοκών όπως παλινδρόμηση χολής ή υπερβολική δυσαπορρόφηση.
Η επέμβαση διαρκεί 2-3 ώρες με λαπαροσκόπηση, κάνουμε 4-5 μικρές τομές 5 έως 12 mm στην κοιλιά και παραμένετε στο νοσοκομείο για 2-3 νύχτες μετά την επέμβαση.
Oι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν σημαντική δυσαπορρόφηση πρωτεϊνών και ανεπάρκειες βιταμινών, καθώς και άλλων ιχνοστοιχείων που απαιτούν δια βίου από του στόματος συμπληρώματα. Για αυτούς τους λόγους, η παρακολούθηση θα πρέπει να είναι πιο συχνή από άλλες επεμβάσεις.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση παρατηρείται σημαντική απώλεια βάρους που συνήθως συνεχίζεται για 12-18 μήνες. Ο ρυθμός απώλειας βάρους επηρεάζεται από την ηλικία, το φύλο, – τη μέθοδο που επιλέχθηκε και το προεγχειρητικό πλεονάζον βάρος.
Δώδεκα μήνες μετά την επέμβαση οι ασθενείς έχουν χάσει περισσότερο από το 1/3 του αρχικού υπερβάλλοντος βάρους τους, ενώ στους 18 μήνες το βάρος προσεγγίζει στο ιδανικό με μια απόκλιση 15-20%.
Στο σημείο αυτό δημιουργείται μεταβολική ισορροπία και η απώλεια βάρους μειώνεται σημαντικά.
Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα η επέμβαση θα πρέπει να συνοδεύεται από αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και τακτική ιατρική παρακολούθηση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συνεργασία και η συνέπεια του ασθενούς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Μετά από μια σημαντική απώλεια βάρους παρατηρείται βελτίωση των νοσημάτων που συνοδεύουν την παχυσαρκία. Η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το υπνοαπνοϊκό σύνδρομο και η αρθρίτιδα υποχωρούν στο 65-85% των περιπτώσεων. Οι ασθενείς ανακτούν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση και έχουν καλύτερη διάθεση και ποιότητα ζωής.
Οι παχύσαρκοι ασθενείς οφείλουν να κατανοήσουν ότι η χειρουργική επέμβαση αποτελεί ένα χρήσιμο βοήθημα στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας, που πρέπει να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά οι ίδιοι. Η έλλειψη πειθαρχίας στις μετεγχειρητικές οδηγίες, οι συχνές διαιτητικές παρεκτροπές και η ανεξέλεγκτη κατανάλωση γλυκισμάτων, snack και αλκοόλ είναι δυνατό να υπονομεύσουν την επέμβαση και να περιορίσουν την απώλεια βάρους.
Αρκετοί ασθενείς μετά την επέμβαση μπορεί να πάρουν βάρος, είτε λόγω επιπλοκών ή παρενεργειών από την επέμβαση, είτε λόγω αδυναμίας να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Ορισμένοι από αυτούς μπορεί να χρειαστούν επανεπέμβαση. Π.χ. από γαστρικό δακτύλιο σε γαστρικό μανίκι ή γαστρικό bypass ή από γαστρικό μανίκι σε γαστρικό bypass.
Σήμερα και οι επανεπεμβάσεις μπορεί να γίνουν λαπαροσκοπικά με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Οι ασθενείς μπορεί να χάσουν μέχρι 70-80% του περιττού βάρους τους και χρειάζονται συνεχή ιατρική παρακολούθηση και λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.
Δείκτης μάζας σώματος ή ΔΜΣ είναι ένας «τύπος» που δείχνει κατά πόσο ένα άτομο είναι κανονικού βάρους, υπέρβαρος ή λιποβαρής.
Η παχυσαρκία μπορεί να μετρηθεί μέσω αυτού του δείκτη που εκφράζει το σωματικό βάρος σε σχέση με το ύψος. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ορίζεται ως το πηλίκο του σωματικού βάρους, σε κιλά, διαιρούμενο με το ύψος εις το τετράγωνο (σε μέτρα).
BMI | Κατάσταση βάρους |
Κάτω από 18.5 | Βάρος κάτω του κανονικού |
18.5 – 24.9 | Κανονικό βάρος |
25.0 – 29.9 | Υπέρβαρος |
30.0 – 35.0 | Παχύσαρκος |
35 – 50 | Νοσογόνα Παχύσαρκος |
50 και άνω | Σούπερ Νοσογόνα Παχύσαρκος |
Μετρήστε εδώ τον Δείκτη Μάζας Σώματος.
Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι μια χρόνια σοβαρή ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την συσσώρευση λίπους και την αύξηση του σωματικού βάρους. Οι ασθενείς έχουν συχνά συνοδά προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, άσθμα, στεάτωση ή λιπώδη διήθηση του ήπατος (NASH), άπνοιες στον ύπνο, κατάθλιψη, οισοφαγίτιδα, οσφυαλγία, δερματολογικά και άλλα προβλήματα. Οι παραπάνω ασθένειες, απόρροια της νοσογόνου παχυσαρκίας, αποτελούν το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο μια χρόνια πάθηση που αποτελεί μια από τις μάστιγες της σύγχρονης εποχής, της οποίας η αντιμετώπιση οφείλει να είναι συνεχής και εξειδικευμένη.
Η χειρουργική είναι η θεραπεία αντιμετώπισης της νόσου, εφόσον τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις και ενδείξεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναθεωρημένες οδηγίες (12.2022) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χειρουργικής της Παχυσαρκίας (IFSO), οι ασθενείς για να έχουν επίσημα ένδειξη για χειρουργείο πρέπει να έχουν δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 35 με ή χωρίς συνοδά νοσήματα ή μεγαλύτερο από 30 με διαβήτη τύπου 2 δύσκολα ρυθμιζόμενο με συντηρητικές μεθόδους. Πρέπει να έχουν αποτυχημένες προσπάθειες να χάσουν βάρος συντηρητικά και να είναι μεταξύ 18-65 ετών.
Στόχος της βαριατρικής χειρουργικής είναι να βοηθήσει τον ασθενή να χάσει πάνω από το μισό του επιπλέον βάρους του (50% EWL, excess weight loss), ώστε να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας του, καθώς και η βελτίωση ή θεραπεία των συνοδών νοσημάτων του μεταβολικού συνδρόμου. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το χειρουργείο δε γίνεται για αισθητικούς λόγους, αλλά κυρίως για να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με νοσογόνο παχυσαρκία. Ο ασθενής, προτού λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε χειρουργείο, πρέπει να λάβει υπόψη του ότι το χειρουργείο είναι κάτι μόνιμο και να είναι άρτια προετοιμασμένος σωματικά και κυρίως ψυχολογικά, ώστε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής και διατροφής του και να γίνει σταδιακά περισσότερο δραστήριος.
Στον δυτικό κόσμο, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει διπλασιαστεί από το 1980 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Στην Ευρώπη το 15-20% του πληθυσμού πάσχει από παχυσαρκία (ΔΜΣ>30 kg/m2).
Οι Έλληνες είναι ένα έθνος υπέρβαρο με εμφανείς τάσεις παχυσαρκίας. Οι άνδρες, όπως διαπιστώθηκε από μεγάλη πανελλαδική μελέτη, είναι υπέρβαροι σε ποσοστό 41,1% και παχύσαρκοι σε ποσοστό 26,8%. Στις γυναίκες η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 29,9% και 18,2%. Ωστόσο, ένα στα τρία αγόρια και ένα στα τέσσερα κορίτσια έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό.
Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει και στην Ελλάδα η παιδική παχυσαρκία. Μελέτες δείχνουν πως η συντριπτική πλειονότητα των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών δεν ασκούνται καθόλου, ενώ συντριπτικά μεγάλο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών παρακολουθούν τηλεόραση έως και τρεις ώρες καθημερινά. Τα ποσοστά συστηματικής ενασχόλησης των παιδιών στην Ελλάδα με τον αθλητισμό (3 – 6 φορές την εβδομάδα) είναι πολύ χαμηλά. Την ίδια ώρα, υψηλό (έως και 84%) εμφανίζεται το ποσοστό των παιδιών που γυμνάζονται ανεπαρκώς ή καθόλου.
ΑΙΤΙΕΣ
Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος και έχει καταρχάς σχέση με την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, την χρονική κατανομή των γευμάτων στην ημέρα, τα περιστασιακά γεύματα, την καθιστική εργασία και την έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει, επίσης, η γενετική προδιάθεση, με κύριο προδιαθεσικό παράγοντα την κληρονομικότητα (20-30%). Έτσι παρατηρούμε κάποια άτομα να έχουν την τάση να παχαίνουν περισσότερο από κάποια άλλα με την ίδια ποσότητα φαγητού.
Σημαντικό ρόλο για την εκδήλωση τυχόν γενετικής προδιάθεσης παίζει το σύγχρονο περιβάλλον του λεγόμενου δυτικού κόσμου, καθώς ενσωματώνει τρεις νοσογόνους παράγοντες: τη μειωμένη σωματική κίνηση, την εύκολη πρόσβαση σε πολλές παχυντικές τροφές και την τάση μεγάλου ποσοστού ανθρώπων με ψυχολογικό ή κοινωνικό stress να καταφεύγει στις γευστικές απολαύσεις ως μέσο εκτόνωσης. Υπάρχουν φυσικά και άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην παχυσαρκία, όπως ενδοκρινολογικές διαταραχές, λήψη φαρμάκων ή η διακοπή του καπνίσματος.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Παράγοντες που ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας είναι οι ακόλουθοι:
Ακόμη και αν συντρέχουν ένας ή περισσότεροι παράγοντες κινδύνου, δεν σημαίνει ότι είναι προδιαγεγραμμένο να γίνει κανείς παχύσαρκος. Μπορεί κανείς να αποκρούσει τους περισσότερους παράγοντες κινδύνου με δίαιτα, σωματική δραστηριότητα, άσκηση και αλλαγή συμπεριφοράς.
ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Η παχυσαρκία συνδέεται με διάφορες παθολογικές καταστάσεις, που επιβαρύνουν την υγεία του πάσχοντος. Η αναπνευστική δυσλειτουργία, οι άπνοιες, η προοδευτική καταστροφή των αρθρώσεων, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, η υπέρταση, η διαταραχή του κύκλου στις γυναίκες, η εκσεσημασμένη λιπώδης διήθηση του ήπατος, ο διαβήτης και η διαταραχή του ψυχισμού (πχ. κατάθλιψη) είναι μερικές από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας, που οδηγούν πολλούς από τους παχύσαρκους σε πρόωρη αναπηρία και ανικανότητα, με σοβαρές οικονομικές, ψυχολογικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις.
Επιπλέον, οι ασθενείς παρουσιάζουν συχνά χολολιθίαση, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και θρομβοεμβολικά επεισόδια, ενώ έχουν αυξημένη προδιάθεση και για ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι 12 φορές μεγαλύτερος για τους παχύσαρκους. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν πρόωρα 300.000 Αμερικανοί από αιτίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη νόσο. Η παχυσαρκία αποτελεί παγκοσμίως τη δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν.
Επιπλέον, σε ορισμένες κοινωνίες η παχυσαρκία συνοδεύεται από «στιγματισμό» του ατόμου, δυσκολία στις διαπροσωπικές του σχέσεις και στην εργασία και, τελικά, απομόνωση. Η παχυσαρκία δεν κρύβεται. Έτσι, οι πάσχοντες αποτελούν μία περιθωριοποιημένη μειονότητα.
Με την αύξηση του καταναλωτισμού, η εξωτερική εμφάνιση παίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο στη ζωή μας. Η ομορφιά -με τη συμβατική έννοια- προβάλλεται σαν μία από τις βασικές μορφές κοινωνικής ισχύος που μπορεί να έχει το άτομο, με αποτέλεσμα η κοινωνική απόρριψη και η ψυχολογική πίεση που βιώνουν οι άνθρωποι που πάσχουν συνεχώς να εντείνεται.
Στο Κέντρο Παχυσαρκίας/Βαριατρικής – Μεταβολικής Χειρουργικής του ΥΓΕΙΑ επιτυγχάνεται η ολοκληρωμένη φροντίδα κάθε παχύσαρκου ατόμου. Η εξατομικευμένη φροντίδα του κάθε ασθενούς μπορεί να έχει το πιο ασφαλές και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την απώλεια του βάρους του.
Στο κέντρο πραγματοποιούνται μεγάλος αριθμός επεμβάσεων με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας. Η Ιατρική Ομάδα του Κέντρου έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση παχύσαρκων ασθενών χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες χειρουργικές πράξεις και εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες μεθόδους που επιτυγχάνουν την εκμηδένιση πιθανών επιπλοκών.
Οι μέθοδοι αυτοί έχων ως αποτέλεσμα την ταχεία ανάρρωση των ασθενών και την άμεση επιστροφή τους στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Το Κέντρο Παχυσαρκίας / Βαριατρικής – Μεταβολικής Χειρουργικής, έχει ως σκοπό την προσφορά βοήθειας στο τμήμα του πληθυσμού που πάσχει από παχυσαρκία και να προσφέρει λύσεις στα μεταβολικά και βαριατρικά προβλήματά του.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
viewed_cookie_policy | 11 months | Aπαραίτητα για την ορθή λειτουργία ενός ιστότοπου και για την περιήγηση σε αυτόν από τον χρήστη. Χωρίς αυτά, οι χρήστες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προβάλλουν σωστά τις σελίδες ή να χρησιμοποιήσουν ορισμένες υπηρεσίες. |