Το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του ΥΓΕΙΑ είναι ένα σύγχρονο Τμήμα, επανδρωμένο με έμπειρους και εξειδικευμένους γαστρεντερολόγους και βοηθητικό προσωπικό. Παρέχει όλες τις δυνατότητες για ολοκληρωμένη διάγνωση και ενδοσκοπική θεραπεία των νοσημάτων του πεπτικού συστήματος (οισοφάγος, στόμαχος, έντερο λεπτό και παχύ, ήπαρ, χοληφόρα και πάγκρεας) σε νοσηλευόμενους του Νοσοκομείου και εξωτερικούς ασθενείς.
Οι ενδοσκοπικές εξετάσεις εκτελούνται κατά κανόνα μετά από ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων που μειώνουν το άγχος («μέθη»), με αποτέλεσμα οι ενδοσκοπήσεις να γίνονται εξαιρετικά άνετες. Κρίνεται ωστόσο σκόπιμο, όταν οι ασθενείς εξέρχονται του νοσοκομείου, να συνοδεύονται και να αποφεύγουν την οδήγηση.
Σε αυτή την εξέταση ελέγχεται ο οισοφάγος, ο στόμαχος, ο βολβός και η 2η μοίρα του 12δακτύλου. Με τη γαστροσκόπηση διερευνώνται αξιόπιστα συμπτώματα του ανώτερου πεπτικού, όπως καύσος, δυσπεψία, πόνος στο επιγάστριο ή γαστρορραγία με μέλαινες κενώσεις. Πιθανά ευρήματα στη γαστροσκόπηση περιλαμβάνουν τη ύπαρξη διαφραγματοκήλης, οισοφαγίτιδας, έλκους στομάχου ή δωδεκαδακτύλου και προκαρκινικών ή καρκινικών βλαβών.
Ο έλεγχος του παχέος εντέρου (κολονοσκόπηση) εκτελείται μετά από ειδικό καθαρισμό του εντέρου. Όπως και στη γαστροσκόπηση, όποτε κριθεί σκόπιμο, λαμβάνονται δείγματα για ιστολογική εξέταση. Συνήθεις διαγνωστικές ενδείξεις κολονοσκόπησης είναι η ύπαρξη αίματος στα κόπρανα, η μελέτη αναιμίας από έλλειψη σιδήρου, η διάρροια που χρονίζει. Η κολονοσκόπηση είναι, επίσης, πολύ σημαντική στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 χρόνων συνίσταται προληπτικός έλεγχος με κολονοσκόπηση.
Επειδή ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται συνήθως από καλοήθεις πολύποδες, εάν κατά την κολονοσκόπηση βρεθούν πολύποδες είναι δυνατό να αφαιρεθούν στον ίδιο χρόνο μέσω του κολονοσκοπίου και να ανασταλεί η διαδικασία εξέλιξης σε καρκίνο. Άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου ή πολυπόδων πρέπει να ξεκινούν τον προληπτικό έλεγχο στην ηλικία των 40.
Ο ενδοσκοπικός έλεγχος της νήστιδας του λεπτού εντέρου (εντεροσκόπηση) είναι ιδιαίτερα χρήσιμος, όταν ο υπόλοιπος ενδοσκοπικός έλεγχος σε ασθενείς με σιδηροπενική αναιμία ή εντερορραγία δεν έχει οδηγήσει σε διάγνωση, ή γενικά όταν υπάρχει υποψία βλάβης στην νήστιδα.
Πέρα από τη διάγνωση, οι ενδοσκοπικές εξετάσεις προσφέρουν και τη δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης. Με το γαστροσκόπιο και το κολονοσκόπιο αφαιρούνται πολύποδες, γίνεται αιμόσταση σε περιπτώσεις αιμορραγίας, διαστολές στενώσεων και τοποθέτηση ειδικών ενδοπροθέσεων (stents) για την εξασφάλιση της βατότητας του αυλού του πεπτικού σωλήνα.
Με ειδικό ενδοσκόπιο προσφέρεται η δυνατότητα ελέγχου του χοληδόχου και του παγκρεατικού πόρου (Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography ή ERCP). Στον χοληδόχο πόρο είναι δυνατή η ενδοσκοπική αφαίρεση λίθων και η τοποθέτηση stent σε στενωτικές βλάβες.
Θεραπευτικές Ενδοσκοπήσεις
Η Ενδοσκοπική Υπερηχογραφία (endoscopic ultrasonography ή ΕUS) συνδυάζει τις τεχνικές της ενδοσκόπησης και της υπερηχογραφίας. Χρησιμοποιεί ειδικά ενδοσκόπια που εκπέμπουν υπερήχους κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης. Οι υπέρηχοι παρέχουν την πρόσθετη δυνατότητα να «δούμε» βαθύτερα στο τοίχωμα του πεπτικού σωλήνα, αλλά και στους γύρω ιστούς. Έτσι, απεικονίζονται με ευκρίνεια το πάγκρεας, τα χοληφόρα αγγεία, αλλά και λεμφαδένες.
Οι ενδείξεις της τεχνικής μπορούν να χωριστούν σε τρεις γενικές κατηγορίες:
Α. Σταδιοποίηση καρκίνου του οισοφάγου, στομάχου και ορθού εντέρου: Σε αυτούς τους καρκίνους η Ενδοσκοπική Υπερηχογραφία αποτελεί την πλέον ακριβή μέθοδο τοπικής σταδιοποίησης.
Β. Υποβλεννογόνιες βλάβες του πεπτικού σωλήνα: Οι περισσότερες βλάβες στο πεπτικό σύστημα αφορούν το επιφανειακό στρώμα που καλύπτει το πεπτικό τοίχωμα (βλεννογόνο) και γι’ αυτό μπορούν να διαγνωσθούν στην κλασσική ενδοσκόπηση. Όταν κάποια βλάβη βρίσκεται μέσα στο τοίχωμα (υποβλεννογόνιο ή βαθύτερα) και όχι στην επιφάνεια του πεπτικού σωλήνα, η Ενδοσκοπική Υπερηχογραφία είναι απαραίτητη γιατί προσφέρει εικόνες από όλο το πάχος του τοιχώματος, ακόμη και από τους γύρω ιστούς.
Γ. Παθήσεις του παγκρέατος και των χοληφόρων: Η Ενδοσκοπική Υπερηχογραφία απεικονίζει με λεπτομέρεια το πάγκρεας και τα εξωηπατικά χοληφόρα αγγεία. Μπορεί να αποσαφηνίσει τυχόν ευρήματα αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας και να ανιχνεύσει μικρούς όγκους μεγέθους 5-10 χιλιοστών που δεν είναι εμφανείς στις άλλες εξετάσεις.
Επιπλέον, το νέο γραμμικό σύστημα Ενδοσκοπικής Υπερηχογραφίας του Nοσοκομείου μας προσφέρει την δυνατότητα καθοδήγησης λεπτής βελόνας για τη λήψη κυτταρολογικού δείγματος (EUS-guided Fine Needle Aspiration), αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ακρίβεια στη διάγνωση παθήσεων του παγκρέατος. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εξέταση αυτή είναι δυνατή μόνο σε λίγα, εξειδικευμένα κέντρα της Ευρώπης και Αμερικής.
Η τεχνική της Ενδοσκοπικής Κάψουλας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη διαγνωστική προσέγγιση του λεπτού εντέρου. Το σύστημα αυτό βασίζεται στη μετάδοση εικόνας από μικροσκοπική κάμερα ενσωματωμένη μέσα σε διάφανη κάψουλα μήκους 26 χιλιοστών, την οποία καταπίνει ο ασθενής.
Η κάψουλα μεταδίδει εικόνες ασύρματα καθώς προωθείται στον πεπτικό σωλήνα μέσω του περισταλτισμού. Με τον τρόπο αυτό, απεικονίζεται όλη η έκταση του λεπτού εντέρου και διαγιγνώσκονται πιθανές εστίες κρυφής αιμορραγίας.
Οι εξετάσεις αυτές δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, δεν απαιτούν τη χρήση ενδοσκοπίων και εκτελούνται χωρίς ενδοφλέβια καταστολή.
Η 24ωρη φορητή πεχαμετρία οισοφάγου καταγράφει την οξύτητα (το pH) του κατωτέρου οισοφάγου κατά τη διάρκεια 24 ωρών. Αποτελεί σημαντική τεχνική στην προσέγγιση ασθενών με πιθανή γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο (ΓΟΠΝ).
Πραγματοποιείται με την τοποθέτηση στον κατώτερο οισοφάγο λεπτού καθετήρα που συνδέεται με μια μικρή καταγραφική συσκευή (σαν γουόκμαν). Ο εξεταζόμενος συνεχίζει τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες και την επόμενη μέρα ο καθετήρας αφαιρείται και τα δεδομένα αναλύονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Η μανομετρία οισοφάγου ελέγχει την κινητικότητα του οισοφάγου και την επάρκεια των σφιγκτήρων μέσω ενός λεπτού καθετήρα που εισέρχεται από την μύτη στον οισοφάγο. Χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση ασθενών με δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία) και ασθενών με σκληροδερμία ή άλλες νόσους κολλαγόνου. Η εξέταση διαρκεί 15-20 λεπτά και είναι καλά ανεκτή από τον ασθενή.
Η ορθοπρωκτική μανομετρία ελέγχει τις πιέσεις των σφιγκτήρων του πρωκτού και την αισθητικότητα του κατωτέρου τμήματος του παχέος εντέρου (ορθού). Χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση ασθενών με ακράτεια αλλά και σε ειδικές περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.
Η δοκιμασία εκπνοής Η2 για προσδιορισμό υπολακτασίας είναι απλή εξέταση για τον προσδιορισμό ανεπάρκειας λακτάσης. Γίνεται μετρώντας Η2 σε δείγματα εκπνεόμενου αέρα μετά από κατάποση γάλακτος ή διαλύματος λακτόζης.
Η δοκιμασία εκπνοής Η2 για προσδιορισμό μικροβιακής υπερανάπτυξης είναι παρόμοια εξέταση, αλλά γίνεται μετρώντας Η2 σε δείγματα εκπνεόμενου αέρα μετά από κατάποση ειδικού διαλύματος γλυκόζης.
4ος όροφος
Τηλέφωνο
210 686 7474
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
viewed_cookie_policy | 11 months | Aπαραίτητα για την ορθή λειτουργία ενός ιστότοπου και για την περιήγηση σε αυτόν από τον χρήστη. Χωρίς αυτά, οι χρήστες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προβάλλουν σωστά τις σελίδες ή να χρησιμοποιήσουν ορισμένες υπηρεσίες. |