HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Ογκολογία

Σάρκωμα

Γράφει η
Αικατερίνη Βλαστού M.D., F.A.C.S.
Πλαστική Χειρουργός,
Διευθύντρια Κλινικής Πλαστικής και Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής ΥΓΕΙΑ

Η ανάπτυξη κακοήθων όγκων αρχίζει όταν τα κύτταρα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται εκτός ελέγχου. Σάρκωμα είναι κακοήθης όγκος προερχόμενος από κύτταρα μεσεγχυματικής προέλευσης, δηλαδή κύτταρα που προσομοιάζουν στον εμβρυϊκό συνδετικό ιστό, ενώ κακοήθεις όγκοι που προέρχονται από επιθηλιακά κύτταρα ονομάζονται καρκίνοι.

Τα σαρκώματα έχουν ποικίλες ονομασίες ανάλογα με τον τύπο του ιστού προς τον οποίο ομοιάζουν, όπως οστοεσάρκωμα (οστούν), χονδροσάρκωμα (χόνδρος), λιποσάρκωμα (λίπος), λειομυοσάρκωμα (λείες μυϊκές ίνες), αγγειοσάρκωμα (αγγεία), νευροϊνοσάρκωμα (νεύρα) κλπ.

Τα σαρκώματα είναι πιο σπάνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες διαγιγνώσκονται μόνο 15.000 περιπτώσεις τον χρόνο, δηλαδή αποτελούν το 1% όλων των κακοήθων όγκων κατ’ έτος.

Τα σαρκώματα προσβάλλουν όλες τις ηλικίες. Το 50% αφορά σε οστεοσαρκώματα ενώ το 20% των σαρκωμάτων μαλακών μορίων εμφανίζονται σε άτομα κάτω των 35 ετών.

Το σάρκωμα Ewing και το οστεοσάρκωμα είναι συχνότερα στα παιδιά και σε νεαρούς ενήλικες.

Χειρουργική εκτομή
Είναι η βασική θεραπεία των σαρκωμάτων. Εάν το σάρκωμα προσβάλλει κάποιο άκρο (άνω ή κάτω) διάσωση του άκρου έναντι του ακρωτηριασμού – είναι εφικτή σε ένα μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 90%.

Χημειοθεραπεία
Βελτιώνει σημαντικά των πρόγνωση ασθενών με σάρκωμα και ιδίως οστεοσάρκωμα.

Συμπληρωματική ακτινοθεραπεία
Χορηγείται σε ορισμένους ασθενείς ανάλογα με τον τύπο του σαρκώματος και τον βαθμό κακοηθείας του (χαμηλής, ενδιάμεσης, υψηλής). Άλλες νεώτερες θεραπείες εφαρμόζονται σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

Στοχευμένη θεραπεία

Χρησιμοποιούνται φάρμακα που προσβάλλουν τα κύτταρα του σαρκώματος, χωρίς να βλάπτουν τα υγιή κύτταρα. Κάθε είδος στοχευμένης θεραπείας δρα διαφορετικά, αλλά όλες επηρεάζουν τον τρόπο ανάπτυξης του κυττάρου, την διαίρεση/πολλαπλασιασμό του, την ανάπλασή του και την αλληλεπίδρασή του με άλλα κύτταρα. Καθώς αυξάνεται η εμπειρία και η γνώση της βιολογίας των σαρκωματικών κυττάρων, η στοχευμένη θεραπεία καθίσταται ένα ακόμη όπλο κατά των σαρκωμάτων.

*Μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία προσβάλλουν πρωτεΐνες των κυττάρων του σαρκώματος υπεύθυνες για την ανάπτυξη του κυττάρου, συμβάλλουν στην ρίκνωση και αναστολή της αύξησης του όγκου και ως εκ τούτου στην καλύτερη επιβίωση των ασθενών. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία αυτών των όγκων προάγει την καλύτερη επιβίωση των ασθενών.

*Αντι-αγγειογενετικά φάρμακα. Αναστέλλουν την ανάπτυξη νέων αγγείων και ως εκ τούτου παρεμποδίζουν, νεκρώνουν και αναστέλλουν την ανάπτυξη των κακοήθων όγκων.

Οκτώβριος 2018