HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες στα παιδιά αντιμετωπίζονται πλέον μέχρι τον 1ο χρόνο ζωής

18 Απρίλιος 2016

Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο

Οι νεότερες τεχνικές για τη σύγχρονη αντιμετώπιση των συγγενών καρδιοπαθειών από την εμβρυική έως την ενήλικη ζωή με σκοπό την πλήρη ίαση των ασθενών μέχρι τον 1ο χρόνο ζωής, βρέθηκαν στο επίκεντρο του Διεθνούς Συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν η Κλινική Παιδοκαρδιολογίας & Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων και η Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΜΗΤΕΡΑ, σε συνεργασία με το φιλανθρωπικό ίδρυμα Cœurs Pour Tous και το θυγατρικό του παράρτημα στην Ελλάδα Cœurs Pour Tous Hellas, το Σάββατο και την Κυριακή 16 -17 Απριλίου.

 

Όπως δήλωσε στη διάρκεια του συνεδρίου η Δρ Αφροδίτη Τζίφα, Διευθύντρια της Κλινικής Παιδοκαρδιολογίας & Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ «Στην εποχή μας, έχει γίνει πλέον εφικτό να διορθώνονται οι συγγενείς καρδιακές παθήσεις στην πλειονότητά τους σε ένα στάδιο και μέχρι το 1ο έτος ζωής, καθιστώντας έτσι μη αναγκαίες προηγούμενες ενδιάμεσες παρηγορητικές επεμβάσεις. Για να επιτευχθεί, εντούτοις, πλήρης διόρθωση σε ένα στάδιο, οι χειρουργοί πρέπει να έχουν όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και ακριβή απεικόνιση προεγχειρητικά, η οποία επιτυγχάνεται με μη επεμβατικές μεθόδους, όπως η μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Οι πιο απαιτητικές μαγνητικές τομογραφίες είναι στα νεογνά και τα βαρέως πάσχοντα παιδιά, ενώ μπορούν πλέον να
πραγματοποιηθούν και στη χώρα μας καθετηριασμοί καρδιάς υπό ταυτόχρονη καθοδήγηση στον μαγνητικό τομογράφο».

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός, Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ και Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Γενεύης τόνισε «Την τελευταία δεκαετία έχουν αλλάξει αρκετά δεδομένα στη διαχείριση ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των αλλαγών αυτών μόλις τώρα έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά. Όσον αφορά στην πρωτογενή διόρθωση σύμπλοκων βαλβιδοπαθειών, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αποκαθίστανται προβλήματα της τριγλώχινας βαλβίδας, όπως στη νόσο Ebstein, κάτι που μέχρι τώρα δεν γινόταν στην Ελλάδα. Είναι προτιμότερο να διορθώνεται μια παθολογική βαλβίδα στα παιδιά κι όχι να αντικαθίσταται με πρoσθετική μεταλλική, διότι αυτό αλλάζει την ποιότητα ζωής τους. Για το λόγο αυτό, η συνεργασία μεταξύ ειδικοτήτων είναι υψίστης σημασίας. Παράλληλα, για να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς αυτοί θα παραμείνουν υγιείς ως ενήλικες, απαιτείται η υιοθέτηση ενός βέλτιστου χειρουργικού ή/και παρεμβατικού προγράμματος στην παιδική ηλικία, όσο το δυνατόν συντομότερα και αποτελεσματικότερα».

Ο καθηγητής Καλαγκός κατέληξε λέγοντας ότι «Η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου πρέπει να είναι ανεξάρτητη από το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της κάθε οικογένειας. Με αρωγό το ίδρυμα Coeurs Pour Tous Hellas, έχουν ήδη ξεκινήσει να αντιμετωπίζονται παιδιά στην Ελλάδα που στο παρελθόν θα παραπέμπονταν στο εξωτερικό, αμιγώς με πόρους του Ιδρύματος».

Στο Forum συμμετείχαν, εκτός των διακεκριμένων Ελλήνων ιατρών, διεθνούς φήμης επιστήμονες όπως οι Καθηγητές Reza Razavi και David Anderson του Guy’s and St’ Thomas’ Hospital, Λονδίνου, η πρωτοπόρος Καθηγήτρια Παιδοκαρδιολογίας Jane Somerville Επίτιμη Καθηγήτρια του Imperial College, Λονδίνου, ο καρδιοχειρουργός Καθηγητής Shunji Sano του Πανεπιστημίου της Okayama και ο Francesco Parisi, υπεύθυνος παιδιατρικών μεταμοσχεύσεων καρδιάς από το Νοσοκομείου Bambino Gesù της Ρώμης.