Πώς γίνεται η διάγνωση της Νόσου Πάρκινσον;
Η διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον είναι κλινική, δηλαδή βασίζεται στο τι βρίσκει κατά την κλινική εξέταση η/ο ειδικός νευρολόγος. Δεν υπάρχει κάποια ειδική εξέταση π.χ. αίματος ή απεικονιστική που να επιβεβαιώνει με 100% ακρίβεια και ειδικότητα τη διάγνωση.
Γράφει η
Σταμέλου Μαρία,
Υπεύθυνη Τμήματος Πάρκινσον και Κινητικών Διαταραχών ΥΓΕΙΑ
Στη νευρολογική εξέταση, η/ο νευρολόγος σας, θα αναζητήσει κάποια συγκεκριμένα κλινικά ευρήματα. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η λεγόμενη βραδυκινησία.
Η/ο ιατρός σας ζητά να κάνετε συγκεκριμένες επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τα χέρια και τα πόδια, και παρατηρεί εάν υπάρχει βραδύτητα, αλλά και προοδευτικά μειούμενο εύρος της κίνησης. Επίσης, αναζητά δυσκαμψία στις αρθρώσεις, το χαρακτηριστικό τρόμο ηρεμίας (τρέμουλο στο χέρι ή στο πόδι, όταν αυτό βρίσκεται σε ηρεμία) και μια σειρά από άλλα ευρήματα, όπως ελαττωμένη αιώρηση των χεριών στο περπάτημα κτλ.
Επίσης, η/ο ιατρός σας θα ρωτήσει εάν εμφανίζετε π.χ. ελαττωμένη αίσθηση όσφρησης, διαδραμάτιση ονείρων τη νύχτα, διαταραχές ούρησης, μνήμης, αστάθεια, πτώσεις κτλ.
Όταν παρατηρείται βραδυκινησία και δυσκαμψία ή τρόμος ηρεμίας, ο ασθενής πάσχει από παρκινσονικό σύνδρομο ή παρκινσονισμό. Η πιο συχνή αιτία παρκινσονισμού είναι η νόσος Πάρκινσον. Η/ο νευρολόγος σας μπορεί να καταλάβει από το ιστορικό και την εξέταση, εάν πρόκειται για τη νόσο Πάρκινσον, η κάποια άλλη πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί με παρκινσονισμό.
Στη συνέχεια κατά κανόνα θα σας ζητήσει μια αξονική ή μαγνητική εγκεφάλου, για να αποκλειστούν άλλες αιτίες. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και το ηλεκτρονευρο/μυογράφημα δεν έχουν κάποια διαγνωστική αξία στη διερεύνηση ενός παρκινσονικού συνδρόμου.
Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας σπινθηρογραφήματος των ντοπαμινεργικών μεταφορέων των βασικών γαγγλίων (DaTSCAN), το οποίο θα επιβεβαιώσει ή όχι την έλλειψη ντοπαμίνης, αλλά όχι τη διάγνωση. Αυτό διότι το DaTSCAN μπορεί να είναι παθολογικό και σε άλλες παθήσεις που εμφανίζονται με συμπτώματα Πάρκινσον. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να είναι μια πολύ χρήσιμη εξέταση στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν η κλινική εξέταση δεν είναι σαφής.
Η/ο νευρολόγος σας θα σας ενημερώσει εάν απαιτείται να κάνετε αυτήν την εξέταση.
Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται υπό έρευνα πολλοί πιθανοί βιολογικοί δείκτες, που ελπίζουμε στο μέλλον να επιτρέπουν την διάγνωση της νόσου με μια απλή εξέταση αίματος ή μια απεικόνιση. Έως τότε όμως, η διάγνωση της νόσου είναι κλινική.
Απρίλιος, 2017