HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Καρδιολογία

Πολύτιμα δεδομένα από τη μαγνητική τομογραφία καρδιάς

Η μαγνητική τομογραφία έχει εισαχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες ως μέθοδος απεικόνισης του καρδιαγγειακού συστήματος και σήμερα χρησιμοποιείται συχνά στη διαγνωστική καρδιολογία.

Γράφει ο 
Πέτρος Δανιάς
Καρδιολόγος, Υπεύθυνος Τμήματος MRI Καρδιάς ΥΓΕΙΑ

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της μαγνητικής τομογραφίας είναι ότι είναι αναίμακτη, δεν εκθέτει τον εξεταζόμενο σε ιονίζουσα ακτινοβολία και δεν χρησιμοποιεί νεφροτοξικά σκιαγραφικά, καθιστώντας την έτσι εξαιρετικά ασφαλή και ακίνδυνη ως μέθοδο. Επιπλέον, η μαγνητική τομογραφία δίνει τη δυνατότητα για απεικόνιση εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας σε τέσσερις διαστάσεις (χώρο και χρόνο), με πολύ υψηλή χωρική και χρονική διακριτική ικανότητα.

Αυτές οι τεχνικές δυνατότητες έχουν καθιερώσει τη μαγνητική τομογραφία καρδιάς, από τα πρώτα της κιόλας βήματα, ως μέθοδο αναφοράς για τη μέτρηση του όγκου και της συστολικής λειτουργικότητας της καρδιάς και την απεικόνιση της ανατομίας της καρδιάς, του περικαρδίου και των μεγάλων αγγείων του θώρακα.

Τέλος, η μαγνητική τομογραφία ως μέθοδος έχει μοναδικά υψηλή ικανότητα να διακρίνει χαρακτηριστικά των ιστών και διαφορές στη σύστασή τους (οίδημα, φλεγμονή, ουλή κ.λπ.) που γρήγορα βοήθησε να καθιερωθεί η τεχνική ως η μέθοδος αναφοράς για την απεικόνιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου και της ίνωσης σε διάφορες μορφές μυοκαρδιοπάθειας.

Μια νέα εφαρμογή

Από τις πλέον πρόσφατες εφαρμογές της μαγνητικής τομογραφίας στην καρδιολογία αποτελεί η εκτίμηση της αιμάτωσης του μυοκαρδίου (stress MRI), ως μέθοδος για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, ή και για την παρακολούθηση σε ασθενείς που έχουν γνωστή αρτηριοσκλήρυνση στα στεφανιαία τους αγγεία, αλλά χρειάζονται παρακολούθηση για καθορισμό της βέλτιστης θεραπείας. Η μέθοδος στηρίζεται στην εκτίμηση της εφεδρείας της στεφανιαίας ροής, που ελέγχεται με την παρακολούθηση της έλευσης σκιαγραφικού φαρμάκου στο μυοκάρδιο στην ηρεμία και μετά από φαρμακολογικά προκαλούμενη αγγειοδιαστολή (stress).

Περιοχές που αρδεύονται από φυσιολογικά στεφανιαία αγγεία αυξάνουν την αιμάτωσή τους με την αγγειοδιαστολή, ενώ περιοχές που αρδεύονται από στενωμένες ή αποφραγμένες στεφανιαίες αρτηρίες δεν μπορούν να αυξήσουν την αιματική ροή τους. Αυτή η διαφορά στην αιμάτωση μπορεί να απεικονιστεί και να εκτιμηθεί με ακρίβεια με τη μαγνητική τομογραφία. Πολλές μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία έχουν τεκμηριώσει την υψηλή ευαισθησία της τεχνικής αυτής για τη διάγνωση σημαντικής στεφανιαίας νόσου και την προγνωστική αξία των ευρημάτων για τη διαχείριση των ασθενών αυτών.

Ο συνδυασμός της εκτίμησης της ανατομίας, της λειτουργικότητας, της βιωσιμότητας και της αιμάτωσης του μυοκαρδίου με μία και μόνο αναίμακτη εξέταση είναι σημαντική πρόοδος στην απεικονιστική καρδιολογία. Σε κέντρα που διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία, η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στη διαγνωστική φαρέτρα του σύγχρονου καρδιολόγου.

 

Οκτώβριος 2017