Μη επεμβατικοί τοπικοί λευκαντικοί παράγοντες
Η υπερμελάγχρωση (κηλίδες με καφετί χρώμα) του προσώπου είναι ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που απευθύνονται στο δερματολόγο.
Γράφει η
Δρ Κλειώ Δεσινιώτη
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Επιστ. Συνεργάτις Δερματολογικού Κέντρου ΜΗΤΕΡΑ
Συχνές δυσχρωμίες του προσώπου που χαρακτηρίζονται από υπερμελάγχρωση περιλαμβάνουν το μέλασμα, τις ηλιακές κηλίδες και τη μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση. Κύρια αιτία των υπερμελαγχρώσεων είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (ηλιακή ή τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία/solarium), όπως υποδηλώνεται από την εκλεκτική εντόπιση της υπερμελάγχρωσης στα φωτοεκτεθειμένα μέρη του σώματος, και κυρίως στο πρόσωπο. Τα άτομα με σκουρότερο χρώμα δέρματος έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπερμελάγχρωσης, ενώ η γενετική προδιάθεση και ακατάλληλα καλλυντικά έχουν επίσης συσχετιστεί με την εμφάνιση υπερμελαγχρώσεων.
Αιτία για την υπερμελάγχρωση είναι η αυξημένη εναπόθεση μελανίνης (καφέ χρωστικής) στο δέρμα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των καφετιών κηλίδων. Το κύριο ένζυμο που συμμετέχει στη σύνθεση της μελανίνης είναι η τυροσινάση και έτσι η αναστολή της τυροσινάσης είναι ένας σημαντικός τρόπος αντιμετώπισης των υπερμελαγχρώσεων.
Οι διαθέσιμες θεραπείες για τις υπερμελαγχρώσεις του προσώπου περιλαμβάνουν επεμβατικές και μη επεμβατικές τεχνικές, όπως η χημική απολέπιση (peeling), τα lasers, οι λευκαντικές κρέμες, η εφαρμογή αντηλιακών ευρέος φάσματος και η αποφυγή της ηλιακής έκθεσης και άλλων επιβαρυντικών παραγόντων. Οι λευκαντικές κρέμες θεωρούνται η θεραπεία εκλογής για το μέλασμα, τόσο για την αντιμετώπισή του όσο και ως θεραπεία συντήρησης στη συνέχεια. Στόχος τους είναι να μειώσουν τις χρωματικές αλλοιώσεις, καθώς και να αποτρέψουν την μελλοντική τους εμφάνιση. Οι συνηθέστερα χρησιμοποιούμενοι λευκαντικοί παράγοντες που έχουν δείξει αποτελεσματικότητα και κλινική βελτίωση, περιλαμβάνουν την υδροκινόνη, την τρετινοΐνη, το αζελαϊκό οξύ και το κοζικό οξύ.
Ένα ιδιαίτερο προϊόν
Το κοζικό οξύ είναι ένα αποτελεσματικό λευκαντικό προϊόν. Δρα μέσω αναστολής του ενζύμου-κλειδί τυροσινάση, αναστέλλοντας τη μελανινογένεση (διαδικασία παραγωγής μελανίνης) και αποτρέποντας τη μεταφορά της σκούρας μελανίνης στο δέρμα. Επίσης, το κοζικό οξύ δρα ως αντιοξειδωτικός παράγοντας εξουδετερώνοντας τις βλαπτικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (reactive oxygen species, ROS). Η λευκαντική κρέμα με κοζικό οξύ συνιστάται να εφαρμόζεται πρωί ή και βράδυ, ενώ η ενσωμάτωση αντηλιακού φίλτρου προστασίας στη λευκαντική κρέμα συνεισφέρει στην αποφυγή επιδείνωσης και της εμφάνισης νέων δυσχρωμιών λόγω της έκθεσης στην υπεριώδη (ηλιακή) ακτινοβολία.
Η απάντηση των υπερμελαγχρώσεων στις θεραπείες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το βάθος της μελανίνης στο δέρμα (εάν είναι επιφανειακά ή βαθύτερα), το χρώμα του δέρματος του ασθενούς (φωτότυπος), συνοδούς επιβαρυντικούς παράγοντες και τον τύπο της υπερμελάγχρωσης. Το μέλασμα αποτελεί θεραπευτική πρόκληση καθώς μπορεί να απαντά δύσκολα στη θεραπεία, χρειάζεται συνδυασμό θεραπειών για καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ μπορεί να επανεμφανίζεται μετά τη διακοπή των θεραπειών. Για την καλύτερη αντιμετώπιση των υπερμελαγχρώσεων του προσώπου μπορεί να προτείνεται συνδυασμός θεραπειών, καθώς και συνέχιση με θεραπεία συντήρησης για τη διατήρηση της βελτίωσης. Λαμβάνεται υπόψη πως δεν υπάρχει μια ιδανική θεραπεία για όλες τις περιπτώσεις και ότι η θεραπεία θα πρέπει να εξατομικεύεται.
Ιούλιος 2014