Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή
Νέα χειρουργική προσέγγιση στον καρκίνο του προστάτη
Γράφει ο
Εμμανουήλ Παναγιώτου
Ουρολόγος
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνδρα. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις η εξέλιξη του είναι βραδεία, αφού για πολλά χρόνια ο καρκίνος παραμένει εντοπισμένος στον προστάτη, χωρίς να έχει δώσει μεταστάσεις. Έτσι, ο θεράπων ιατρός έχει περισσότερες επιλογές στο σχεδιασμό της θεραπευτικής στρατηγικής.
Στον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη υπάρχουν τρεις θεραπευτικές επιλογές: η ανοικτή ριζική προστατεκτομή, η βραχυθεραπεία και η εξωτερική ακτινοβολία, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Πρόσφατα δείχνει να κερδίζει έδαφος μια νέα μέθοδος, πολύ διαδεδομένη στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Αυτή είναι η Λαπαροσκοπική Ριζική Προστατεκτομή.
Τι είναι η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή;
Με τη λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή, όπως και με την αντίστοιχη ανοικτή, επιτυγχάνεται η εξαίρεση ολοκλήρου του αδένα, των σπερματοδόχων κύστεων, τμήματος των σπερματοδόχων πόρων, περιπροστατικού λίπους και των λεμφαδένων.
Σε τι διαφέρει από την ανοικτή ριζική προστατεκτομή η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή;
Η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος. Δια μέσου πολύ μικρών τομών (5χιλ) τοποθετούνται τα χειρουργικά εργαλεία και η κάμερα, μέσω της οποίας μεταφέρεται με μεγάλη μεγέθυνση η εικόνα από το χειρουργικό πεδίο. Με την χρήση κατάλληλου φωτισμού, μοντέρνων οπτικών ινών, μεγέθυνσης και καλύτερων εργαλείων η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή διενεργείται με μεγαλύτερη ακρίβεια χειρισμών, με λιγότερη απώλεια αίματος και λιγότερο πόνο.
Ποια είναι τα οφέλη της λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής;
Με τη λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή οι απώλειες αίματος είναι πολύ μικρές. Έτσι, δεν υπάρχει ανάγκη μετάγγισης, η οποία δεν είναι άμοιρη κινδύνων για τον ασθενή.
Λόγω τον πολύ μικρών τομών που πραγματοποιούνται δεν υπάρχει παρά ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, με συνέπεια να μη χρησιμοποιούνται ισχυρά αναλγητικά, που η χρήση τους παρουσιάζει συχνά παρενέργειες, και να κινητοποιείται πολύ γρήγορη ο ασθενής.
Ο ασθενής σε δύο 24ωρα λαμβάνει εξιτήριο με τον ουροκαθετήρα, ο οποίος αφαιρείται σε 7 ημέρες σε αντίθεση με την ΑΡΠ αφαιρείται σε 2-3 εβδομάδες.
Δεν χρειάζεται κοπή ραμμάτων.
Ποιοι μπορούν να υποβληθούν σε ΛΡΠ;
Οι ενδείξεις για λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή είναι ίδιες με τις ενδείξεις για την ανοικτή ριζική προστατεκτομή. Και οι δύο πραγματοποιούνται υπό γενική αναισθησία.
Ποιες είναι οι επιπλοκές;
Οι κύριες μετεγχειρητικές επιπλοκές της ανοικτής ριζικής προστατεκτομής είναι η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια ούρων. Οι επιπλοκές αυτές στη λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή εμφανίζονται λιγότερο συχνά.
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα πλεονεκτήματα της ΛΡΠ έναντι της ΑΡΠ είναι τα εξής:
- Με το λαπαροσκόπιο λόγω της μεγέθυνσης, διακρίνονται ευκρινέστατα τα στυτικά νεύρα και διατηρούνται κατά την επέμβαση, σε αντίθεση με την κλασσική χειρουργική μέθοδο που τραυματίζονται. Έτσι ο ασθενής ΔΕΝ έχει στυτικό πρόβλημα μετά την προστατεκτομή.
- Διακρίνεται ευκρινέστατα ο μηχανισμός του σφιγκτήρα, δεν τραυματίζεται και ο ασθενής ΔΕΝ παρουσιάζει ακράτεια.
- Μετατρέπεται μια πολυήμερη σε νοσηλεία επέμβαση σε εγχείρηση μιας μέρας
- Επειδή η επέμβαση γίνεται με το λαπαροσκόπιο ΔΕΝ υπάρχει απώλεια αίματος ενώ στην ανοιχτή χειρουργική μέθοδο η μετάγγιση είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
- Καθώς για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση λαπαροσκοπικά γίνονται μόνο 3-4 μικρές τομές ο ασθενής ΔΕΝ έχει κανένα μετεγχειρητικό πόνο.
- Συνήθως επιστρέφει σπίτι του την επόμενη του χειρουργείου.
Το ογκολογικό και λειτουργικό αποτέλεσμα της λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής υπερέχει σαφώς της παλαιάς μεθόδου.
Μάϊος 2007