HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Ογκολογία

Καρκίνος του πνεύμονα

Γράφει ο
Κοσμάς Ηλιάδης, MD, PhD, FECTS
Χειρουργός Θώρακος,
Διευθυντής Θωρ/κής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Η τεχνολογική εξέλιξη της εποχής μας έχει βοηθήσει στην διάγνωση, την σταδιοποίηση και την θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.

Η αξονική τομογραφία θώρακος (χαμηλής δόσης ακτινοβολίας ) δεν επιβαρύνει τον οργανισμό και αναδεικνύει νωρίτερα βλάβες που αντιμετωπίζονται καλύτερα και με υψηλά ποσοστά θεραπείας, αφού ανακαλύπτει σε αρχικό στάδιο τη νόσο. Αποτελεί την εξέταση εκλογής για την πρώιμη διάγνωση της νόσου στους καπνιστές. Η απλή ακτινογραφία θώρακος  δεν προσφέρει τις ίδιες πληροφορίες.

Η PET-CT (αξονική τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) συμβάλει στην σωστή σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα. Η βρογχοσκόπηση με χρήση υπερήχων καθοδηγεί την λήψη βιοψιών που καθορίζουν σωστότερα το στάδιο του ασθενούς. Έτσι σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις (MRI κ.α.) επιλέγονται ακριβέστερα οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική θεραπεία ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

Σήμερα η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα περιλαμβάνει εκτός από την κλασσική θωρακοτομή (ανοικτή επέμβαση) νεότερες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως η θωρακοσκοπική χειρουργική ( VATS)  και η Ρομποτική χειρουργική (RATS). Οι τεχνικές αυτές μειώνουν την  ταλαιπωρία του ασθενούς, το χρόνο νοσηλείας και το χρόνο αποκατάστασης και επανεξέτασης των ασθενών.

Επιπλέον έχοντας πληρέστερο έλεγχο της έκτασης της νόσου του ασθενούς επιλέγουμε σήμερα επεμβάσεις εκτομής  πνεύμονος ανάλογα με τις εφεδρείες του κάθε ανθρώπου. Με το δεδομένο  αυτό μπορεί να επιλέγονται επεμβάσεις μικρότερης εκτομής πνευμονικού ιστού  εάν αυτό είναι το μόνο που θα μπορέσει να ανεχθεί καλά ο ασθενής. Δεν είναι σπάνιες οι φορές που κάποιος μπορεί και επιβάλλεται  να χειρουργηθεί  ΄΄ξύπνιος΄΄ για να ανανήψει εύκολα (Awake VATS).

Είναι λοιπόν προφανές ότι απαιτείται η διάθεση του αντίστοιχου εξοπλισμού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για να μπορούν να εφαρμοστούν οι τεχνικές αυτές. Στον όμιλο ΥΓΕΙΑ διατίθενται ο εξοπλισμός καθώς και η πρωτοπορία στην εφαρμογή τους. Χρειάζεται λοιπόν  η σωστή στρατηγική στην θεραπεία του  κάθε ασθενούς με σκοπό την αύξηση του ποσοστού ίασης βελτιστοποιώντας και την ποιότητα της ζωής του ασθενούς.

Θα έλεγε κανείς  ότι είμαστε πλέον σε εποχή εξατομικευμένης  θεραπείας. Βέβαια όλα αυτά απαιτούν αποφάσεις ομάδας ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων όπως Ογκολόγοι, Πνευμονολόγοι, Ακτινοθεραπευτές,  Θωρακοχειρουργοί (ογκολογικό συμβούλιο).

Οκτώβριος 2018