Καινοτόμες μέθοδοι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου & του ορθού
Γράφει ο
Κωνσταντίνος Μαυραντώνης,
Χειρουργός, Διευθυντής ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ
Ο καρκίνος παχέος εντέρου και του ορθού είναι η τρίτη συχνότερη διάγνωση καρκίνου στους άνδρες και η δεύτερη στις γυναίκες, με το αδενοκαρκίνωμα να είναι η συχνότερη μορφή κακοήθειας του παχέος εντέρου. Στατιστικά 1 στους 20 ανθρώπους υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσει αυτόν τον καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου, εξαρτώνται άμεσα από τις καθημερινές συνήθειες του ασθενή και είναι:
- η παχυσαρκία
- η καθιστική ζωή
- το κάπνισμα
- η κατάχρηση αλκοόλ
- η διατροφή με κόκκινο κρέας και ειδικά ψημένου σε υψηλές θερμοκρασίες
- η κατανάλωση λιπαρών τροφών
Παράλληλα, η προχωρημένη ηλικία, προηγούμενο ιστορικό κακοήθειας του παχέος εντέρου, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η ύπαρξη πρώτου βαθμού συγγενών με αδενοκαρκίνωμα παχέος εντέρου, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και τα κληρονομούμενα σύνδρομα πολυποδίασης αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που καθιστούν υψίστης σημασίας τον προληπτικό έλεγχο με κολονοσκόπηση και τη γενετική συμβουλή από εξειδικευμένους ιατρούς.
Διάγνωση
Για τη διάγνωση του καρκίνου, απαιτείται απεικονιστικός έλεγχος, με τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας θώρακος και κοιλίας, πιθανότητα μαγνητική τομογραφία ήπατος αξονική κολογραφία σε περιπτώσεις απόφραξης του εντέρου και σε περιπτώσεις καρκίνου του ορθού, μαγνητική τομογραφία ορθού με κατάλληλη τεχνική και πάντα από εξειδικευμένους στο αντικείμενο αυτό ακτινολόγους ιατρούς.
Αντιμετώπιση
Το ΥΓΕΙΑ διαθέτοντας πλήρως οργανωμένα τμήματα, εξειδικευμένους ιατρούς καθώς και τεχνολογία αιχμής παρέχει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση στους ασθενείς με παθήσεις του παχέος εντέρου και του ορθού.
Το Ογκολογικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη νόσο (γαστρεντερολόγος, ακτινολόγος, παθολογοανατόμος, χειρουργός, ογκολόγος ακτινοθεραπευτής και ογκολόγος, αποφασίζει το θεραπευτικό σχήμα που πρέπει να ακολουθηθεί εξατομικευμένα για κάθε ασθενή.
Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική
Στο ΥΓΕΙΑ, οι ασθενείς που πάσχουν από τέτοιες παθήσεις έχουν την επιλογή μεταξύ της παραδοσιακής «ανοικτής» χειρουργικής επέμβασης με τομή και των ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών είτε λαπαροσκοπικά είτε ρομποτικά.
H ελάχιστα επεμβατική χειρουργική εξασφαλίζει τη μικρότερη δυνατή τομή για τον ασθενή με επιπρόσθετα οφέλη την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και των επιπλοκών, τη σημαντική μείωση του χρόνου νοσηλείας διασφαλίζοντας πιο γρήγορη ανάρρωση και ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.
Η ρομποτική κολεκτομή διενεργείται με τη χρήση της πιο προηγμένης τεχνολογίας στην ενδοσκοπική χειρουργική, του Ρομποτικού Συστήματος Da Vinci Xi. Το σύστημα ρομποτικής Da Vinci Xi, που διαθέτει το ΥΓΕΙΑ αποτελεί το πιο εξελιγμένο τεχνολογικό επίτευγμα στον τομέα της ρομποτικής ιατρικής τεχνολογίας.
Η πιο σύγχρονη μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου ορθού είναι η διαπρωκτική εκτομή (TaTME) του ορθού. Πρόκειται για μια υβριδική λαπαροσκοπική επέμβαση, με διαπρωκτική και διακοιλιακή προσέγγιση κατά την οποία ο χειρουργός προσεγγίζει το ορθό, αφενός από τον πρωκτό (από κάτω προς τα επάνω) και αφετέρου, από την κοιλιά (από επάνω προς τα κάτω). Η μέθοδος αυτή προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ασθενή, τόσο επειδή είναι ελάχιστα επεμβατική, όσο και γιατί επιτρέπει την ολική αφαίρεση χωρίς παρά φύσιν έδρα, ακόμα κι όταν ο όγκος βρίσκεται πολύ κοντά στους πρωκτικούς σφιγκτήρες. Η εμπειρία σε αυτήν την πολύ εξειδικευμένη επέμβαση είναι εκτενής στο ΥΓΕΙΑ και, πρόσφατα, εφαρμόστηκε ρομποτικά, που αποτελεί καινοτομία σε διεθνές επίπεδο.
Στάδια της νόσου
- Στάδιο 0: ανήκουν οι περιπτώσεις πολυπόδων και η αφαίρεσή τους με πολυπεκτομή κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης που οδηγεί σε ίαση.
- Στάδιο Ι: έχουμε επέκταση της νόσου σε βαθύτερες στιβάδες του τοιχώματος του εντέρου και απαιτείται χειρουργική επέμβαση, που οδηγεί σε ίαση.
- Στάδιο ΙΙ: χαρακτηρίζεται η βαθύτερη διήθηση του εντέρου από το καρκίνωμα, και απαιτείται επέμβαση κολεκτομής και πιθανότατα συμπληρωματική θεραπεία. Η ίαση μπορεί να επιτευχθεί σε ποσοστό 90%.
- Στάδιο ΙΙΙ: Η ύπαρξη διηθημένων λεμφαδένων χαρακτηρίζει το στάδιο αυτό και απαιτεί συνδυασμό επέμβασης και χημειοθεραπείας με ποσοστό ίασης 70%. Ανάλογα με τη θέση και την τοπική επέκταση του όγκου, μπορεί να απαιτηθεί προεγχειρητικά χημειοθεραπεία και ακτινοβολία για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα τοπικής υποτροπής στο μέλλον.
- Σταδίου IV: Η ύπαρξη μεταστάσεων σε άλλα όργανα (πνεύμονες, ήπαρ). Σήμερα με τις συντονισμένες ενέργειες έχουν επιτευχθεί ποσοστά πενταετούς επιβίωσης της τάξης του 20-30%, εξαιρετικά ελπιδοφόρα αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν μερικά χρόνια, οποιαδήποτε παρέμβαση θεωρείτο μάταιη.
Μάιος 2019