HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Με την έναρξη της λειτουργίας του ΥΓΕΙΑ, τέσσερις σημαντικοί Έλληνες καρδιολόγοι και δύο καρδιοχειρουργοί πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη των σχετικών γνωστικών αντικειμένων.

Στην καρδιολογία, ο Γ. Πιπιλής, ο Γ. Ρουμπελάκης, ο Π. Καυκάς και ο Δ. Βαλσαμάκης υπήρξαν οι πρωτεργάτες και θεμελιωτές αυτής της προσπάθειας. Αργότερα ένωσαν τις δυνάμεις τους ο Καθηγητής Ε. Βορίδης, ο υφηγητής Ν. Καρατζάς και ο επίσης υφηγητής Κ. Μαλλιός, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της καρδιολογίας.

Αντίστοιχα, θεμελιωτές και πρωτεργάτες της καρδιοχειρουργικής του ΥΓΕΙΑ υπήρξαν ο Γ. Ανδριτσάκης και ο Γ. Τόλης, καταξιωμένοι ειδικοί του ταχέως εξελισσόμενου πεδίου. Προοδευτικά, η ποιότητα των κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών του νοσοκομείου, η εμπνευσμένη διοίκηση, ο ενθουσιασμός και το όραμα των εργαζομένων και οπωσδήποτε οι χαρισματικές προσωπικότητες όσων εκάστοτε ηγούντο των κλινικών και των εργαστηρίων επέτρεψαν να αναγνωριστεί το ΥΓΕΙΑ ως κέντρο κλινικής αριστείας και καινοτομίας. Όντως οι νέες εφαρμογές και κατακτήσεις του πεδίου της καρδιολογίας και της καρδιοχειρουργικής αριθμούνται σε πολλές δεκάδες. Ενδεικτικά μόνο, χρειάζεται να αναφερθούν τα ακόλουθα:

  • Το έτος 1985 πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο οι πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις παρακαμπτήριων μοσχευμάτων σε στεφανιαίες αρτηρίες (by pass).
  • Πέντε χρόνια αργότερα, το έτος 1990, ο καρδιοχειρουργός Γ. Τόλης πραγματοποίησε τις πρώτες δύο μεταμοσχεύσεις καρδίας στη χώρα μας, επίσης στο ΥΓΕΙΑ.
  • Εξελικτικά αργότερα, οι πρωτοποριακές τεχνικές, αλλά και η εντυπωσιακή ανάπτυξη της υλικοτεχνικής υποδομής του τομέα καρδίας και ευρύτερα του νοσοκομείου αναγνωρίζονται ως μια διαρκής πραγματικότητα.
  • Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις νέες εφαρμογές χρειάζεται να αναγνωριστεί ότι το έτος 1995 εφαρμόζεται στο νοσοκομείο η πρώτη ενδοαορτική ενδοαγγειακή διχαλωτή πρόσθεση για τη θεραπεία αορτικού ανευρύσματος, το έτος 2002 αρχίζουν οι πρώτες απεικονίσεις καρδίας με τη χρήση μαγνητικού τομογράφου και αργότερα, το έτος 2012, δημιουργείται η πρώτη στη χώρα υβριδική χειρουργική αίθουσα, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι σύγχρονες επεμβατικές υβριδικές τεχνικές.
  • Σήμερα, με την άριστη υλικοτεχνική υποδομή του νοσοκομείου, που συνεχώς ανανεώνεται, ο Τομέας Καρδίας του ΥΓΕΙΑ αναγνωρίζεται ευρύτερα στα δρώμενα της χώρας ως ένα κέντρο αριστείας καρδιοαγγειακών επιστημών με σημαντικές επιτυχίες και προοπτικές.

Όλες οι κλινικές του ΥΓΕΙΑ, υποστηρίζονται από ένα εξαιρετικό και σύγχρονο λειτουργικό ιστό εργαστηρίων, αντίστοιχο των μεγάλων διεθνών κέντρων καρδιοαγγειακής ιατρικής.

Καρδιολόγοι και καρδιοχειρουργοί του ΥΓΕΙΑ, συνεπείς στις εξελίξεις και στις διεθνείς πρακτικές, λειτουργούν συχνά ομαδοποιημένα (heart team), προκειμένου να λάβουν από κοινού τις μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις που συχνότατα κρίνουν την πορεία του ασθενούς.

Μέσα στο ΥΓΕΙΑ, αλλά συχνότατα και σε συνεργασία με το όμορο νοσοκομείο του ομίλου, το ΜΗΤΕΡΑ, εφαρμόζεται όλο το φάσμα της σύγχρονης διαγνωστικής και θεραπευτικής καρδιοαγγειακής ιατρικής.

Όντως, εξαιρετικά σύμπλοκες νέες μεθοδολογίες, όπως οι ενδοσκοπικές ή οι ελάχιστα αιματηρές χειρουργικές επεμβάσεις βαλβίδων, οι επεμβάσεις κατάλυσης αρρυθμιογόνων εστιών (ablation) για ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ή άλλου είδους αρρυθμίες, οι διακαθετηριακές επεμβάσεις βαλβίδων, όπως και οι παρεμβατικές μεθοδολογίες αντιμετώπισης συγγενών παθήσεων σε βρέφη και παιδιά, αποτελούν επεμβάσεις επιτυχούς καθημερινής πρακτικής στο ΥΓΕΙΑ. Είναι ακριβώς ο χαρακτήρας της καινοτομίας, αλλά και η ποιότητα των πράξεων οι κύριοι λόγοι για τους οποίους εμπιστεύονται χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο, τις υπηρεσίες του Τομέα Καρδίας.

Το επιστημονικό δυναμικό του ΥΓΕΙΑ, έχοντας στη μεγάλη πλειονότητά του εκπαιδευτεί σε εξαιρετικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, πέρα από το κλινικό του έργο έχει σταθερή παρουσία και σε μεγάλο φάσμα εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων. Ο Τομέας Καρδίας, με τις Κλινικές Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής και τα συναφή εργαστήρια, συμμετέχει σε έναν σημαντικό αριθμό καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν κυρίως νέες μεθοδολογίες, νέα υλικά και τεχνολογίες αιχμής. Αυτή ακριβώς η δραστήρια παρουσία μετουσιώνεται σε έναν μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων που παρουσιάζονται σε αξιόπιστα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.