HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Δερματολογία

Απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα

Ο όρος υπερτρίχωση αναφέρεται σε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αυξημένη τριχοφυΐα σε διάφορα σημεία του σώματος, αλλά με φυσιολογική για το φύλο κατανομή. Η αυξημένη τριχοφυΐα αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα, αλλά και όλο και περισσότερους άνδρες, που για λόγους αισθητικής ενοχλούνται από την τριχοφυΐα τους.

Γράφει η
Μαρίνα Σπυράντη
Υπεύθυνη Ιατρός Τμήματος Θεραπείας Υπερτρίχωσης & Laser ΥΓΕΙΑ

Το 1995 δόθηκε για πρώτη φορά επίσημα από το Food and Drug Administration (FDA) των ΗΠΑ η έγκριση της εφαρμογής των ακτινών Laser σε άνθρωπο και στις μέρες μας έχει γίνει η πλέον αξιόπιστη λύση για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας.

Το Τμήμα Θεραπείας Υπερτρίχωσης & Laser λειτουργεί στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ από το 1997 και έχει μεγάλη πείρα τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Χρησιμοποιεί μηχανήματα τελευταίας γενεάς Laser Alexandrite και Laser Yag, ενώ είναι από τα πλέον αξιόπιστα στο χώρο του, καθώς στηρίζεται κυρίως στην προσωπική επαφή και στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους που το επιλέγουν.

Τι κάνει το Laser
Το Laser είναι ακίνδυνη δέσμη φωτός που μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια, η οποία και απορροφάται από τη μελανίνη του θύλακα της τρίχας καταστρέφοντάς τη στη φάση ανάπτυξης. Το Laser υπερτρίχωσης μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα σημεία του σώματος και του προσώπου ανά 40-60 μέρες. Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτείται για κάθε άνθρωπο εξαρτάται από την περιοχή και την ποιότητα της τρίχας, το χρώμα του δέρματος και τυχόν ορμονικά προβλήματα όπως:

  • υπερβολική ευαισθησία των θυλάκων των τριχών στις ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα),
  • υψηλά επίπεδα των ανδρογόνων ορμονών στο αίμα (σε διάφορες παθήσεις των επινεφριδίων, των ωοθηκών και της υπόφυσης).

Για την εμφάνιση υπερτρίχωσης μπορεί να ευθύνονται ορμονικές διαταραχές, ορισμένα φάρμακα (ορμόνες, αναβολικά, κορτιζόνη), η παχυσαρκία και η εμμηνόπαυση.

Η θεραπεία με Laser αρχίζει με την ενημέρωση του ασθενή. Ερευνάται το ενδοκρινολογικό και γυναικολογικό ιστορικό και, όταν χρειάζεται, υπάρχει συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Οι τρίχες αδρανοποιούνται σταδιακά κατά τη διάρκεια των θεραπειών. Η εμπειρία δείχνει ότι τα αποτελέσματα είναι καλύτερα:

  • σε περιοχές λιγότερο ορμονοεξαρτώμενες (π.χ. πόδια, μπικίνι, μασχάλες, χέρια),
  • σε άτομα που συνδυάζουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και σκουρόχρωμη τριχοφυΐα,
  • όταν χρησιμοποιούνται υψηλά επίπεδα ενέργειας.

Η αποτελεσματικότητα των θεραπειών κυμαίνεται σε ποσοστό 85%-90%.

Η θεραπεία με Laser είναι πρακτικά ανώδυνη. Σπάνια, όμως, παρατηρείται κάποιος υποχρωματισμός ή υπέρχρωση του δέρματος. Για το λόγο αυτό συνιστάται η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο μετά τη θεραπεία για 5-7 μέρες. Μετά τη θεραπεία συχνά παρατηρείται κάποιος ερεθισμός του δέρματος, που ενδεχομένως να διαρκέσει από μια ώρα μέχρι λίγα εικοσιτετράωρα.

Σεπτέμβριος 2020