Αλλεργίες της άνοιξης
Οι αλλεργικές νόσοι είναι ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε τον τελευταίο αιώνα και παρουσιάζει δραματική αύξηση. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι κύριες αιτίες που συμβάλλουν στην αύξηση αυτή εκτός από το γενετικό μας υλικό, είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η βιομηχανοποίηση, η ρύπανση του περιβάλλοντος και το έντονο στρες.
Γράφει η
Εύη Πολύζου-Ξαϊδάρα
Αλλεργιολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ
Οι αλλεργίες αποτελούν τη σύγχρονη μάστιγα, προσβάλλοντας περισσότερους από έναν στους πέντε κατοίκους, ειδικά στις δυτικού τύπου κοινωνίες.
Βασική προϋπόθεση της θεραπείας των αλλεργιών είναι η αποφυγή των αλλεργιογόνων (αεροαλλεργιογόνα, τροφικά αλλεργιογόνα, φάρμακα).
Οι κύριες αλλεργικές παθήσεις είναι το αλλεργικό άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα,έκζεμα, διάφορα είδη δερματίτιδας, αλλεργίες σε φάρμακα, αλλεργικό σοκ μετά από τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας.
Οι αλλεργίες της άνοιξης είναι ιδιαίτερα βασανιστικές για τα αλλεργικά άτομα. Οι κυριότερες αλλεργικές παθήσεις είναι:
Εποχική Ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, αλλεργικό βρογχικό άσθμα, ταλαιπωρούν όλο και περισσότερο τους Έλληνες. Αιτία η γύρη που φέτος θα είναι αυξημένη. Οι αλλεργίες «φουντώνουν» πάντα την ομορφότερη εποχή του έτους την Άνοιξη.
Τα εποχιακά αλλεργικά νοσήματα είναι πιθανόν να εκδηλωθούν με μεγαλύτερη ένταση και να παραταθούν φέτος. Αυτό γιατί κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα μεγαλύτερη ποσότητα γύρης, λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που όσο συνεχίζονται θα κρατούν τους γυρεόκοκκους στο έδαφος.
Η γύρη θα επανέλθει στην κυκλοφορία με την οριστική αλλαγή του καιρού επιδεινώνοντας τα προβλήματα των αλλεργιών. Η μεγαλύτερη κυκλοφορία της γύρης είναι 7-9 το πρωί και 5-7 το απόγευμα. Συνιστάται στους πάσχοντες τις ώρες αυτές να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους και τις αθλητικές τους δραστηριότητες και να κρατάνε κλειστά τα παράθυρα για να μην εισπνέουν τη φορτωμένη με γύρη ατμόσφαιρα.
Η ελιά, το καλαμπόκι, το περδικάκι και τα γρασίδια είναι από τα πιο γνωστά αλλεργιογόνα στην Ελλάδα. Η γύρη διανύει μεγάλες αποστάσεις , μπορεί να καλύψει έως και 100χιλιόμετρα.
Η αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται με μπούκωμα, καταρροή, φτέρνισμα, κνησμό στη μύτη και τον ουρανίσκο. Όταν συνυπάρχει και επιπεφυκίτιδα έχουμε δακρύρροια, αίσθημα ξένου σώματος, κνησμό και ερεθισμό στα μάτια και φωτοφοβία.
Το αλλεργικό άσθμα είναι φλεγμονή και απόφραξη των βρόγχων, εκδηλώνεται με δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα σφιξίματος και πίεσης στο στήθος συνοδευμένο πολλές φορές με βήχα ξηρό. Οι αλλεργίες εμφανίζονται κατά 70% των πασχόντων έως το 20ό έτος και υπάρχει συνήθως κληρονομική προδιάθεση.
Η μόλυνση του περιβάλλοντος αποτελεί ισχυρό αιτιολογικό παράγοντα για την εκδήλωση των αλλεργικών συμπτωμάτων.
Μιλώντας για τη διάγνωση των αλλεργικών παθήσεων ακολουθείται η κλασσική διαδικασία δηλαδή λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση και δερματικές δοκιμασίες (test).
Θα ήθελα εδώ να επισημάνω ότι η θετικότητα των δερματικών δοκιμασιών μπορεί να υποδηλώνει παρελθούσα, παρούσα ή μελλοντική αλλεργία για αυτό η εκτίμηση των αποτελεσμάτων πρέπει να γίνεται από ειδικούς αλλεργιολόγους, που έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Πώς όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα;
Το ιδανικό μέτρο αντιμετώπισης γύρης, που πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατο, είναι η αποφυγή της, αλλά ο αλλεργικός ασθενής, μπορεί να παίρνει ορισμένες προφυλάξεις για τον περιορισμό της έκθεσής του στη γύρη, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Πέρα από αυτό, υπάρχουν ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα για την προφύλαξη και τη θεραπεία των αλλεργικών συμπτωμάτων.
Η διάγνωση της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας είναι εύκολη, και στις ήπιες περιπτώσεις η θεραπεία με φάρμακα μπορεί να αρχίσει με βάση το τυπικό ατομικό ιστορικό. Ο αλλεργιολογικός όμως έλεγχος επιβάλλεται με τη χρήση των δερματικών δοκιμασιών. Είναι ένας εύκολος και ακριβής τρόπος προσδιορισμού της υπεύθυνης ουσίας που δημιουργεί την αλλεργία π.χ. γύρη, σκόνη, ζιζάνια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει διάγνωση με τον προσδιορισμό των IgE αντισωμάτων στο αίμα.
Την εποχή που η ανθοφορία αρχίζει το αλλεργικό άτομο με εποχική αλλεργία, μπορεί, αφού συμβουλευτεί το γιατρό του να αρχίσει προφυλακτική θεραπεία με ήπια αντιαλλεργικά φάρμακα. Με την εμφάνιση των συμπτωμάτων, θα πρέπει να χορηγηθούν εγκαίρως δραστικότερα φάρμακα, για την αποφυγή σοβαρών κρίσεων. Μετά το τέλος της εποχής είναι σκόπιμο ο αλλεργικός ασθενής να εξεταστεί από τον ειδικό ιατρό για τον προγραμματισμό μελλοντικής προεποχικής αντιμετώπισης με φάρμακα ή με ειδική ανοσοθεραπεία. Η πλέον αποτελεσματική από πλευράς εκρίζωση των συμπτωμάτων είναι η αιτιολογική θεραπεία (ανοσοθεραπεία) ή θεραπεία απευαισθητοποίησης για το συγκεκριμένο αίτιο.
Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν φάρμακα με εξαιρετική αποτελεσματικότητα που επιτρέπει την ασφαλή χορήγηση.
Η κύρια θεραπεία των αλλεργικών νόσων , εκτός από την πρόληψη και φαρμακευτική αγωγή είναι η ανοσοθεραπεία ή θεραπεία απευαισθητοποίησης για το συγκεκριμένο αίτιο. Δηλαδή αφού υποβάλλουμε τον ασθενή στα αλλεργικά τεστ και βρούμε το αίτιο, τότε παραγγέλλουμε τα ειδικά εμβόλια. Τα αντιγόνα των εμβολίων παράγουν ειδικά αντισώματα στον οργανισμό και ενισχύουν την άμυνα έναντι του αλλεργιογόνου. Η θεραπεία αυτή είναι πολύ αποτελεσματική, περίπου κατά 80%, αλλά απαιτεί προσοχή στην επιλογή των ασθενών. Είναι μακροχρόνια και το πρώτο τρίμηνο είναι ανά εβδομάδα 1 ένεση και μετά το 5μηνο 1 ένεση κάθε μήνα για τρία έως πέντε χρόνια.
Μάρτιος 2017