Το Τμήμα Κλινικής Νευροφυσιολογίας του ΥΓΕΙΑ είναι από τα πλέον σύγχρονα του είδους του σε όλη την Ελλάδα. Εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας γενιάς και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, καλύπτει κάθε σχετική περίπτωση.
Η κλινική νευροφυσιολογία παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην διάγνωση περιφερικών και κεντρικών νευρολογικών νοσημάτων. Το Τμήμα όμως δεν είναι απλώς διαγνωστικό, αλλά υπεισέρχεται σε θεραπευτικές διεργασίες με τη χρησιμοποίηση της αλλαντικής τοξίνης σε ασθενείς με σπαστικότητα και τμηματικές δυστονίες όπως βλεφαρόσπασμος, σπασμός γραφέα και ραιβόκρανο, καθώς και υπεριδρωσία και σιαλόρροια.
Κυρίως όμως το Τμήμα αυτό είναι υπεύθυνο για τη διαλογή ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε επέμβαση για εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (τωρινές ενδείξεις είναι η ιδιοπαθής νόσος του Πάρκινσον, ο τρόμος και η δυστονία και εντελώς πρόσφατα και η ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση), τη νευροφυσιολογική διεγχειρητική παρακολούθηση στον καθορισμό του στόχου διέγερσης καθώς και για τη μετεγχειρητική του πορεία και την ρύθμιση των διεγερτών.
Γενικά διερευνώνται παθήσεις όπως τα εγκεφαλικά νοσήματα και κακώσεις, συγχρόνως ασθένειες και κακώσεις του περιφερικού νευρικού συστήματος και γίνεται εργαστηριακά ο διαχωρισμός σε κεντρικά ή περιφερικά νοσήματα ασθενειών όπως η ζάλη, ο ίλιγγος, οι επιληπτικές κρίσεις, το σύνδρομο πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι διάφορες νευροπάθειες, οι βλάβες των νεύρων από άλλες παθήσεις (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης), οι όγκοι του νευρικού συστήματος και μυοπάθειες, πρωτοπαθείς και δευτερογενείς π.χ. ενδοκρινολογικής αιτιολογίας. Σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις, αν ασθένειες του ανωτέρου κύκλου δεν διαγνωστούν και αντιμετωπισθούν έγκαιρα πιθανώς να εξελιχθούν σε σοβαρά προβλήματα για τους ασθενείς που φθάνουν μέχρι την αναπηρία ή τον θάνατο. Επίσης, στο Τμήμα αυτό γίνεται θεραπεία με ταυτόχρονο νευροφυσιολογικό έλεγχο δια μέσου της αλαντοτοξίνης των δυστονιών των ΤΙΚ καθώς και διαφόρων σπαστικών συνδρόμων.
Τα νευρολογικά νοσήματα λόγω του τρόπου ζωής αλλά και γιατί επιτυγχάνεται διάγνωση που πριν μερικά χρόνια δεν ήταν δυνατή τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα. Έχει υπολογιστεί ότι το 30% του πληθυσμού στη χώρα μας υποφέρει ήδη ή θα παρουσιάσει κάποιο είδος κεφαλαλγίας. Στη χώρα μας 20.000 ασθενείς πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Κάθε χρόνο προστίθενται σ’ αυτό το νούμερο περίπου χίλιοι διακόσιοι.
Για την αντιμετώπισή τους είναι σημαντική η διερεύνηση αυτών των νευρολογικών παθήσεων με διάφορες απεικονιστικές και βιοχημικές εξετάσεις (κλινική, αξονική και μαγνητική τομογραφία, εργαστηριακές εξετάσεις). Για τις κλινικές παθήσεις όπως για π.χ. η νόσος του Πάρκινσον σε πιο προχωρημένα στάδια, έχει καταστεί δυνατή η θεραπεία με εμφύτευση εν τω βάθει ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Στο Τμήμα Κλινικής Νευροφυσιολογίας του ΥΓΕΙΑ γίνονται οι παρακάτω εξετάσεις:
Πολλές εξετάσεις γίνονται και μέσα στο χειρουργείο για παρακολούθηση των λειτουργιών κατά τη διάρκεια της επέμβασης όπως π.χ. σε επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη ή στον εγκέφαλο, για μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερα μετεγχειρητικά αποτελέσματα.
4ος όροφος
Τηλέφωνο
210 686 7475
210 686 7436
210 686 7575
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
viewed_cookie_policy | 11 months | Aπαραίτητα για την ορθή λειτουργία ενός ιστότοπου και για την περιήγηση σε αυτόν από τον χρήστη. Χωρίς αυτά, οι χρήστες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προβάλλουν σωστά τις σελίδες ή να χρησιμοποιήσουν ορισμένες υπηρεσίες. |