Το Κέντρο Μαστού του ΥΓΕΙΑ, εξειδικεύεται στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του Μαστού. Ιδιαιτέρως σημαντικός αποδεικνύεται ο καρκίνος του μαστού, ο οποίος έχει τεράστια επίπτωση στην υγεία των γυναικών παγκοσμίως. Στις γυναίκες, αποτελεί την συχνότερη μορφή καρκίνου και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Στους άνδρες είναι 100 φορές λιγότερο συχνός σε σχέση με τις γυναίκες και αποτελεί λιγότερο από το 1% των κακοηθειών. Στο κέντρο μας προσφέρουμε μια πλήρη προσέγγιση όσον αφορά στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, καθώς και στην κατάλληλη θεραπεία.
Ακρογωνιαίος λίθος του κέντρου αποτελούν η ταχεία διάγνωση του προβλήματος, η παροχή κατάλληλης θεραπείας και η συστηματική παρακολούθηση της ασθενούς. Ιδιαίτερη αξία δίνουμε στη φροντίδα, τη συμβουλευτική αρωγή και την ιατρική περίθαλψη σε όλα τα στάδια της νόσου από τη διάγνωση και το χειρουργείο, έως την συνέχιση της θεραπείας και την παρακολούθηση.
Οι ασθενείς υποβάλλονται σε όλες τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους που απαιτούνται για την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικής φροντίδας. Εδώ σας φροντίζουν ειδικοί με πολυετή εμπειρία, που ασχολούνται αποκλειστικά και εξειδικευμένα με θέματα γύρω από το μαστό.
Από την ίδρυση του τμήματος το 2004 το κέντρο εμφανίζει συνεχή ανάπτυξη. Διατηρούμε μεγάλη πληθώρα ιατρών από τα όμορα τμήματα, με στενή συνεργασία που εξασφαλίζει στις ασθενείς μας τα καλύτερα αποτελέσματα. Τα σύγχρονα θεραπευτικά δεδομένα αναδεικνύουν την ύπαρξη μεγάλης ετερογένειας στον καρκίνου του μαστού και υπαγορεύουν ότι κάθε γυναίκα με καρκίνο μαστού πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από κάποια άλλη. Μυστικό της επιτυχίας μας, αποτελεί το δόγμα της εξατομικευμένης θεραπείας του καρκίνου του μαστού.
Απεικονίσεις μαστού:
Το Κέντρο Μαστού συνεργάζεται με τα εξής Τμήματα και Ιατρικές και Παραϊατρικές Ειδικότητες του Νοσοκομείου:
Διάγνωση του καρκίνου μαστού: όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα!
Η εξέλιξη του καρκίνου του μαστού είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σχετικά αργή. Το χρονικό διάστημα από το πρώτο κύτταρο με κακοήθη εξαλλαγή έως τον κλινικά ψηλαφητό όγκο περιλαμβάνει κάποια έτη. Συνήθως είναι ανώδυνος και αναπτύσσεται χωρίς να γίνεται αντιληπτός.
Πρώιμη διάγνωση
Για να διαγνωστεί ο καρκίνος του μαστού ήδη από το αρχικό στάδιο της ανάπτυξής του απαιτείται η βέλτιστη διαγνωστική προσέγγιση. Αυτή προκύπτει από τον συνδυασμό:
Πολύ συχνά ο καρκίνος του μαστού μπορεί να μην διαγνωστεί χρησιμοποιώντας μία και μόνο εξέταση, για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται συνδυασμός των ανωτέρω εξετάσεων, αφού το αρνητικό αποτέλεσμα σε μία και μόνο εξέταση δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Συγκεκριμένα, κάποιες από τις βλάβες του μαστού δεν απεικονίζονται στη μαστογραφία, αλλά στον υπέρηχο ή και αντίστροφα. Κεντρικό ρόλο στη διαγνωστική προσέγγιση αποτελεί η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό.
Στη δεκαετία του ‘90, παρατηρήθηκε μια αύξηση στη συχνότητα ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού, λόγω της ευρείας λειτουργίας προληπτικού ελέγχου σε πολλές πληθυσμιακές ομάδες, ενώ μειώθηκε και η ετήσια θνητότητα από καρκίνο του μαστού. Μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι τα προληπτικά μέτρα, η έγκαιρη διάγνωση και η εξέλιξη της συστηματικής θεραπείας (χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία) βελτίωσαν αισθητά την πρόγνωση του καρκίνου του μαστού.
Υψηλό ποσοστό επεμβάσεων με διατήρηση του μαστού, ογκοπλαστική χειρουργική
Προϋπόθεση για τον βέλτιστο σχεδιασμό και την εκτέλεση της χειρουργικής θεραπείας του καρκίνου του μαστού είναι μια στενή συνεργασία μεταξύ χειρουργών, ογκολόγων, ακτινολόγων και ακτινοθεραπευτών. Η προσέγγιση εξατομικεύεται και λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του κάθε ασθενή, τα αποτελέσματα της φυσικής εξέτασης και της διαγνωστικής απεικόνισης (μαστογραφία, υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία, αξονικές, σπινθηρογράφημα) και τα αποτελέσματα της ιστολογικής ή κυτταρολογικής εξέτασης.
Λαμβάνει χώρα μια λεπτομερή διαβούλευση με εσάς και τυχόν οικείους σας που θέλετε να συμμετέχουν, όπου τα αποτελέσματα των εξετάσεων και οι διάφορες χειρουργικές επιλογές θα συζητηθούν μαζί σας.
Βασικά, δυο χειρουργικές προσεγγίσεις μπορούν να διακριθούν:
Στόχος είναι πάντα η διατήρηση του μαστού, χωρίς αυτό όμως να γίνεται σε βάρος των κανόνων ογκολογικής χειρουργικής και να τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση και ο τοπικοπεριοχικός έλεγχος της νόσου. Επιπρόσθετα, σε περιπτώσεις μαστεκτομής πρέπει να παρουσιάζονται στον ασθενή όλες οι δυνατότητες αποκατάστασης.
Είναι σημαντικό, ωστόσο, να τονιστεί ότι κατά την διατήρηση του μαστού, η ακτινοβόληση του λοιπού μαζικού αδένα που παραμένει είναι απαραίτητη. Αντίθετα, κατά την διενέργεια μαστεκτομής η μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις να μην χρειαστεί. Σε 70 % όλων των περιπτώσεων, το στήθος μπορεί να διατηρηθεί.
Σε περιπτώσεις αρχικής αδυναμίας διατήρησης του μαστού, όπως σε μεγάλους όγκους ή όταν υπάρχει δυσμενής αναλογία μεγέθους του όγκου προς μέγεθος μαστού, δύναται κάτω από προϋποθέσεις η ασθενής να υποβληθεί σε ΕΔΜ, με την χρήση της νέο-επικουρικής θεραπείας. Ουσιαστικά η θεραπεία αυτή αναφέρεται στην χορήγηση φαρμάκων (χημειοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία, ορμονικοί χειρισμοί ή/και συνδυασμοί αυτών) πριν από το χειρουργείο, με σκοπό να μειωθεί το μέγεθος του καρκίνου. Στη συνέχεια διενεργείται επανεκτίνηση της νόσου και ανάλογα με την ανταπόκριση της στη θεραπεία εφαρμόζεται η προαναφερθείσα επέμβαση (ΕΔΜ). Δεν είναι πάντα εφικτή η διατήρηση του μαστού. Ανάλογα με τον τύπο του όγκου, την έκταση αυτού και την θέση του μια μαστεκτομή δεν μπορεί να αποφευχθεί.
Το κέντρο μας παρέχει το πλήρες φάσμα των πλαστικών επανορθωτικών επεμβάσεων σε στενή συνεργασία με τους συναδέλφους μας στο Τμήμα Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής.
Αφαίρεση λεμφαδένων φρουρών/σταδιοποίηση μασχαλιαίων λεμφαδένων
Αναπόσπαστο μέρος της χειρουργικής θεραπείας είναι η αφαίρεση των λεμφαδένων από τη μασχάλη της προσβεβλημένης πλευράς (σταδιοποίηση μασχαλιαίων λεμφαδένων). Η ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων στους λεμφαδένες επηρεάζει σημαντικά τον σχεδιασμό της θεραπείας καθώς και την πρόγνωση. Εάν μετά από κλινικές ή/και παρακλινικές εξετάσεις διαπιστωθεί ότι οι μασχαλιαίοι λεμφαδένες είναι θετικοί, δηλαδή έχουν καταληφθεί από καρκινικά κύτταρα, τότε υποχρεωτικά η ασθενής υποβάλλεται σε ριζική κένωση (αφαίρεση) των μασχαλιαίων λεμφαδέων.
Σε αντίθετη περίπτωση, η μέθοδος εκλογής είναι η αφαίρεση των λεγόμενων «φρουρών λεμφαδένων» (Sentinel-Node), των λεμφαδένων δηλαδή που απάγουν πρώτοι και άμεσα την λέμφο του μαστού. Διενεργείται δηλαδή ένα είδος στοχευμένης δειγματοληψίας των λεμφαδένων της μασχάλης για να διαπιστωθεί εάν έχουν καταληφθεί από καρκινικά κύτταρα. Αυτό συντελείται μετά από συγκεκριμένη μέθοδο σήμανσής τους, προ του χειρουργείου. Αφού αφαιρεθούν, στην συνέχεια στέλνονται στο Παθολογοανατομικό τμήμα για ταχεία βιοψία, κατά την διάρκεια της επέμβασης.
Εάν αυτοί είναι ελεύθεροι καρκινικών κυττάρων, τότε το χειρουργείο σταματά εκεί και προστατεύεται η περιοχή από έναν πλήρη λεμφαδενικό καθαρισμό και τις πιθανές επιπλοκές αυτού. Ακολούθως, μετά το χειρουργείο, το παρασκεύασμα των λεμφαδένων-φρουρών υπόκειται σε περαιτέρω επεξεργασία και μελετάται πιο ενδελεχώς από τους παθολογοανατόμους για τα τελικά αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης. Εάν και αυτά παραμείνουν αρνητικά, τότε η ασθενής αποφεύγει οριστικά και με ασφάλεια την ριζική κένωση της μασχάλης.
4ος όροφος
Τηλέφωνο
210 686 7280
210 686 7470
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
viewed_cookie_policy | 11 months | Aπαραίτητα για την ορθή λειτουργία ενός ιστότοπου και για την περιήγηση σε αυτόν από τον χρήστη. Χωρίς αυτά, οι χρήστες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προβάλλουν σωστά τις σελίδες ή να χρησιμοποιήσουν ορισμένες υπηρεσίες. |