Κατάλυση κοιλιακής ταχυκαρδίας (VT ablation)
Γράφουν οι
Μιχαήλ Κουτούζης
Καρδιολόγος
Διευθυντής Ζ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑΚωνσταντίνος Βλάχος,
Καρδιολόγος-Ηλεκτροφυσιολόγος, Αρρυθμιολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης Ζ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ
Κοιλιακή ταχυκαρδία ονομάζεται μία ταχυκαρδία που προέρχεται από τη δεξιά ή την αριστερή κοιλία, από τις κατώτερες δηλαδή κοιλότητες της καρδιάς που είναι υπεύθυνες για την εξώθηση του αίματος προς το υπόλοιπο σώμα. H επέμβαση κατάλυσης κοιλιακής ταχυκαρδίας είναι μια σύνθετη επεμβατική πράξη και πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα κέντρα πάντοτε με την συνεργασία κλινικών καρδιολόγων, αρρυθμιολόγων, ηλεκτροφυσιολόγων και αναισθησιολόγων.
Οι καθετήρες που χρησιμοποιούμε για την κατάλυση προωθούνται στην καρδιά (δεξιά, αριστερή κοιλία) χρησιμοποιώντας το φλεβικό ή το αρτηριακό δίκτυο. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι προσπέλασης στην αριστερή κοιλία, διακολπική (transeptal approach), μέσω του αρτηριακού δικτύου(retrograde) ή η επικαρδιακή προσπέλαση (epicardial VT ablation).
Η κατάλυση της κοιλιακής ταχυκαρδίας (VT ablation) χρησιμοποιεί θερμική ενέργεια, είτε κρυοπηξία (Cryoablation), είτε ρεύμα ραδιοσυχνοτήτων (RF ablation) με σκοπό να ταυτοποιήσει και να εξαλείψει κυκλώματα επανεισόδου στο κοιλιακό μυοκάρδιο υπεύθυνα για κακοήθεις κοιλιακές αρρυθμίες.
Η κοιλιακή ταχυκαρδία (Ventricular Tachycardia) και η κοιλιακή μαρμαρυγή (Ventricular Fibrillation) αποτελούν κακοήθεις κοιλιακές αρρυθμίες και μπορούν να οδηγήσουν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο (sudden cardiac death). Mε την κατάλυση της κοιλιακής ταχυκαρδίας μπορούμε να περιορίσουμε, αν όχι, να εξαλείψουμε τα επεισόδια κοιλιακής ταχυκαρδίας και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών και το προσδόκιμο επιβίωσης τους.
Η κατάλυση της κοιλιακής ταχυκαρδίας συμβάλλει επίσης στη μείωση των πρόσφορων εκφορτίσεων του απινιδιστή, κάτι πολύ σημαντικό για την ποιότητα ζωής του ασθενούς αλλά και του προσδόκιμου επιβίωσης του.
Στις μέρες μας λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων υπάρχει η δυνατότητα κατάλυσης κοιλιακής ταχυκαρδίας χρησιμοποιώντας σύγχρονα συστήματα τρισδιάστατης ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης (Carto, Rhythmia, Ensite X mapping systems) σε συνδυασμό με σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές (CT, MRI) βελτιώνοντας το θεραπευτικό μας αποτέλεσμα επιλέγοντας το σημείο κατάλυσης, είτε ενδοκαρδιακά είτε επικαρδιακά. Στο ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο με την χρήση 3D συστήματος χαρτογράφησης έχουμε την δυνατότητα χαρτογράφησης μέσω πολυπολικών καθετήρων επί φλεβοκομβικού ρυθμού και επί εκτάκτου κοιλιακού ερεθίσματος από τη δεξιά κοιλία (Sensed extra-stimulus PVC) περιοχών υπεύθυνων για το κύκλωμα επανεισόδου της κοιλιακής ταχυκαρδίας. Έχουμε την δυνατότητα χαρτογράφησης περιοχών με παθολογικά δυναμικά (Local abnormal ventricular activities – LAVA) και επιβραδυνόμενη αγωγή (deceleration zones – isochronal crowding posterior basal LV).
Σε ανθεκτικές περιπτώσεις κοιλιακής ταχυκαρδίας και σε περιπτώσεις ηλεκτρικής θύελλας συστήνεται η βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής (αντιαρρυθμικής και αγωγή για καρδιακή ανεπάρκεια), η αμφοτερόπλευρη εκτομή των συμπαθητικών γαγγλίων, καταστολή ή η διασωλήνωση είτε ακόμη και μη επεμβατικές μέθοδοι καρδιακής ακτινοθεραπείας (cardiac stereotactic body radiotherapy -SBRT).
Mετά την ολοκλήρωση της επέμβασης ο ασθενής παρακολουθείται από εξειδικευμένο προσωπικό σε εξειδικευμένες καρδιολογικές μονάδες μέχρι την πλήρη ανάρρωσή του.
Ιανουάριος 2024