Θυρεοειδοπάθειες την εποχή του Κορωνοϊού!
25 Μαΐου: Μήνας Εορτασμού Παγκόσμιας Ημέρας του Θυρεοειδούς
Γράφουν
Δρ. Ελένη Α Κανδαράκη, ΜD, PhD, MRCP (UK)
Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος
Συνεργάτης Τμήματος Ενδοκρινολογίας & Διαβήτη Ομίλου ΥΓΕΙΑEυανθία Διαμάντη
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος
Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Δ/ντρια Τμήματος Ενδοκρινολογίας & Διαβήτη Ομίλου
Η εορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς σκοπό έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των διαταραχών του θυρεοειδούς.
Σήμερα η εορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η πανδημία του COVID-19 εξαπλώνεται και δημιουργεί καινούργια ερωτηματικά για την ευπάθεια των ασθενών που πάσχουν από θυρεοειδοπάθειες. Ως γνωστόν τόσον ορισμένες θυρεοειδοπάθειες όσον και η νόσος από COVID19, μπορεί να προσβάλλουν τις μεγαλύτερες ηλικίες όπου υπάρχουν και άλλες συνοσυρότητες όπως καρδιοπάθειες, υπέρταση, παχυσαρκία και διαβήτης, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο για επιπλοκές στους νοσούντες από COVID-19. Ειδικότερα ασθενείς με υπερ ή υποθυρεοειδισμό μπορεί να νοσήσουν πιο σοβαρά από COVID-19, η ερμηνεία της παθοφυσιολογίας, δηλαδή του γιατί μπορεί να συμβεί αυτό, αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο με τις επίμονες μελέτες της επιστημονικής κοινότητας, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αιτιολογικών παραγόντων.
Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι ο COVID 19 για να εισέλθει στο κύτταρο χρησιμοποιεί ενδοκρινικούς διαύλους όπως τον υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2). Είναι γνωστό ότι η κατανομή του υποδοχέα ACE2 στους ιστούς επηρεάζεται από τις συγκεντρώσεις στο ορό των ορμονών του θυρεοειδούς.
Ως εκ τούτου η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσει τους κίνδυνους και την πορεία του COVID-19, καθώς η πανδημία εξαπλώνεται προσβάλλοντας περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα από τον Ιανουάριo του 2021. Εάν αυτές οι παθοφυσιολογικές παρατηρήσεις σε ασθενείς με νόσο του θυρεοειδούς μεταφράζονται σε αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης ή σε χειρότερη πρόγνωση της λοίμωξης με τον δαιμόνιο αυτό ιό, είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Επίσης, οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό και υπερθυρεοειδισμό έχουν αυξημένο φορτίο καρδιαγγειακών και ψυχιατρικών συννοσηροτήτων, οι οποίες φαίνεται να επιβαρύνουν και να κανουν πιο ευάλωτους και τους ασθενείς με ενεργό θυρεοειδοπάθεια σε σοβαρή COVID-19 λοίμωξη. Επειδή ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός είναι συχνές παθήσεις, που αυξάνουν τους κινδύνους θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και χρέος της ιατρικής κοινότητας είναι να απαντήσει υπεύθυνα στις ερωτήσεις των ασθενών και να τους ενημερώσει έτσι ώστε και να προφυλαχθούν και να ζητήσουν εγκαίρως βοήθεια από τους ειδικούς.
Με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας του θυρεοειδούς θα απαντήσουμε δυο από τις πλέον συνήθεις και επίκαιρες ερωτήσεις των ασθενών που πάσχουν από την συχνότερη θυρεοειδοπάθεια την νόσο που πήρε το όνομα του Ιάπωνα που την περιέγραψε, την θυρεοειδίτιδα Ηashimoto.
Τα άτομα με αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από COVID-19 ή να νοσήσουν από πιο σοβαρή λοίμωξη COVID-19;
Είναι γεγονός ότι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και δυσκολεύονται να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις. Ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύπλοκο και η αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδούς δεν σημαίνει ότι ένα άτομο είναι ανοσοκατεσταλμένο ή δεν θα είναι σε θέση να καταπολεμήσει μια ιογενή λοίμωξη.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι ασθενείς με αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 ή ότι επηρεάζονται σοβαρότερα εάν μολυνθούν από COVID-19.
Έχω αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μπορώ να κάνω το εμβόλιο;
Οι οδηγίες που έχουν εγκριθεί για τα εμβόλια έναντι του COVID-19 περιλαμβάνουν μεταξύ των καταστάσεων που πρέπει να γνωστοποιούνται πριν από τη χορήγηση, εκείνες που σχετίζονται με ανοσοανεπάρκειες ή ελαττωματικές ανοσοαποκρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοκατασταλτικών θεραπειών. Αυτή η σημείωση περιλαμβάνεται επίσης στην ενημερωμένη συγκατάθεση που θα υπογραφεί πριν από τη χορήγηση του εμβολίου. Επομένως, είναι χρήσιμο να δοθούν οι ακόλουθες πληροφορίες από τον εμβολιαζόμενο, σχετικά με τις αυτοάνοσες ενδοκρινικές παθήσεις, όπως:
- θυρεοειδίτιδα Hashimoto (όπως ονομάζεται η Χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα που σχετίζεται ή όχι με υποθυρεοειδισμό)
- Νόσος Graves (Αυτοάνοσος υπερθυρεοειδισμός)
- Νόσος του Addison (που ονομάζεται επίσης αυτοάνοσοη υποκορτιζολαιμία)
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
Όπως θα πρέπει να τονισθεί ότι αυτές οι αυτοάνοσες καταστάσεις δεν αντιπροσωπεύουν αντενδείξεις για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 και οι ασθενείς θα πρέπει να εμβολιάζονται κανονικά.
Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του |
Μάιος 2021