Χειρουργική αντιμετώπιση για τον καρκίνο του στόματος, με το Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci Xi.
23 Μαΐου 2019
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ΥΓΕΙΑ χειρουργείο γλωσσεκτομής, από τον Χειρουργό Κεφαλής-Τραχήλου κ. Δημήτριο Μωραΐτη και την ομάδα του.
Το καρκίνωμα αφαιρέθηκε με επιτυχία και πλήρως από τη βάση γλώσσας ασθενή (ο οποίος παλαιότερα είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολία για την αντιμετώπιση ενός άλλου καρκίνου της κεφαλής – τραχήλου), με την βοήθεια της Ρομποτικής τεχνολογίας Da Vinci Xi. Συγκεκριμένα, το νεόπλασμα αφαιρέθηκε από το εσωτερικό του στόματος με ελάχιστη ταλαιπωρία για τον ασθενή, οποίος και πήρε εξιτήριο τη δεύτερη μετεγχειρητική μέρα. Ο ασθενής έχει ήδη συμπληρώσει μετεγχειρητική παρακολούθηση σχεδόν ενός έτους και παραμένει ελεύθερος νόσου. Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής μεταξύ άλλων είναι η εξαιρετική ακρίβεια και ευκολότερη πρόσβαση σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως η βάση της γλώσσας και ο στοματοφάρυγγας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει διεθνώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χρήση του ρομπότ στην περιοχή του στοματοφάρυγγα και ειδικότερα για τη θεραπεία καρκίνων που έχουν σχέση με τον ιό του θηλώματος (HPV). Με τη χρήση του ρομπότ φαίνεται πως αλλάζει το μοντέλο θεραπείας των ασθενών αυτών και πλέον υπάρχουν περισσότερες και εξατομικευμένες επιλογές. Ο στόχος της σύγχρονης θεραπείας είναι ο περιορισμός της χρήσης ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας και συνεπώς λιγότερες παρενέργειες και καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή.
Ο κ. Δημήτριος Μωραΐτης, Χειρουργός Κεφαλής-Τραχήλου, Επιστημονικός Συνεργάτης του ΥΓΕΙΑ, σχολίασε: «Η ομάδα μας έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα με επιτυχία και χωρίς επιπλοκές ποικίλα ογκολογικά και διαγνωστικά χειρουργεία στην περιοχή του στοματοφάρυγγα με τη βοήθεια Ρομποτικής τεχνολογίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ασθενής επανήλθε στις δραστηριότητές του σε μια εβδομάδα, ενώ η ομιλία και η κατάποσή του δεν επηρεάστηκαν από το χειρουργείο. Χωρίς τη Ρομποτική τεχνολογία, θα χρειαζόταν γναθοτομή για την πρόσβαση στον όγκο και παρατεταμένη νοσηλεία αρκετών ημερών. Η επιτυχία έγκειται στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ασθενής είναι ελεύθερος νόσου τελείως και απόλυτα λειτουργικός εδώ και ένα περίπου έτος.»
Στο εν λόγω πλαίσιο πραγματοποιήθηκε το 5° διεθνές συμπόσιο για καρκίνους του ανώτερου αναπνευστικού, στις 17 και 18 Μαΐου 2019, στο ξενοδοχείο Crowne Plaza στην Αθήνα, κατά το οποίο έγινε εκτενής συζήτηση για τους καρκίνους του στοματοφάρυγγα και τη χρήση της τεχνολογίας του ρομπότ.