HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Γναθοχειρουργική - Οδοντιατρική

Κακοσμία του στόματος

Γράφουν οι
Ιωάννης Μελακόπουλος
Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός,
Επιστημ. Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ
Σταυρούλα Μερκουρέα
Οδοντίατρος Στοματολόγος

Η κακοσμία του στόματος είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, η οποία αφενός επηρεάζει αρνητικά την αυτοπεποίθηση του ατόμου και δυσχεραίνει την κοινωνική συναναστροφή, αφετέρου χρήζει διερεύνησης, καθώς μπορεί να αποτελεί εκδήλωση νοσήματος. Υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 25% του γενικού πληθυσμού, αλλά έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζει ποσοστό μικρότερο του 5%. Δεν έχει διαπιστωθεί διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, αν και οι γυναίκες είναι πιθανότερο να ζητήσουν βοήθεια για την αντιμετώπισή της.

Αν η δυσάρεστη μυρωδιά περιορίζεται μόνο κατά το πρωινό ξύπνημα και αποδράμει με το βούρτσισμα των δοντιών, δεν θεωρείται παθολογική. Ωστόσο, όταν γίνεται αντιληπτή είτε από το ίδιο το άτομο είτε από το περιβάλλον του με επαναλαμβανόμενο τρόπο κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι απαραίτητος ο οδοντιατρικός ή/και στοματολογικός έλεγχος.

Η συνηθέστερη αιτία κακοσμίας είναι οι πτητικές θειώδεις ενώσεις οι οποίες παράγονται από μικρόβια του στόματος που σχετίζονται με την περιοδοντική νόσο. Επίχρισμα στη γλώσσα, κακή στοματική υγιεινή,  ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, τερηδονισμένα δόντια, ελλιπής υγιεινή των τεχνητών οδοντοστοιχιών είναι ορισμένες από τις καταστάσεις που σχετίζονται με την κακοσμία του στόματος και η αντιμετώπισή τους θα οδηγήσει στη λύση του προβλήματος. Συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, καταστάσεις όπως το στρες και νοσήματα όπως το σύνδρομο Sjögren επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του σάλιου, συμβάλλοντας έτσι στην εμφάνιση κακοσμίας. Σε περίπτωση που συνυπάρχει ξηροστομία, πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιείται στοματολογικός έλεγχος για τη διερεύνησή της.

Όταν δεν είναι δυνατή η ανεύρεση αιτιολογικού παράγοντα στη στοματική κοιλότητα, απαιτείται ΩΡΛ και γαστρεντερολογικός έλεγχος, καθώς η κακοσμία μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή στο ανώτερο αναπνευστικό ή να υποδηλώνει την παρουσία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς η εμφάνιση κακοσμίας σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως πολυουρία, πολυδιψία, εμέτους και ταχύπνοια, υποδηλώνει διαβητική κετοξέωση και ο ασθενής πρέπει να ζητήσει αμέσως βοήθεια από τον θεράποντα ιατρό.

Τι κάνουμε σε περίπτωση κακοσμίας;

Αν διαπιστώσουμε πως έχουμε δυσάρεστη μυρωδιά, η οποία δεν περιορίζεται μόνο κατά το πρωινό ξύπνημα και δεν μπορεί να αποδοθεί στην κατανάλωση συγκεκριμένης τροφής, δίνουμε έμφαση στη στοματική υγιεινή (βούρτσισμα δοντιών και μεσοδόντιος καθαρισμός), συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας. Σε περίπτωση που η κακοσμία υποχωρεί παροδικά και επανεμφανίζεται σε σύντομο διάστημα, είναι απαραίτητη η εξέταση του στόματος. Με τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση, ο οδοντίατρος θα μας βοηθήσει να λύσουμε το πρόβλημα.

Φεβρουάριος 2019