Μικροκαρκίνωμα του θυρεοειδή αδένα: Ερεύνησε, έχεις επιλογές!
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούμε μια σημαντική αύξηση των καρκινωμάτων του θυρεοειδή. Να σημειωθεί πως τα περισσότερα από αυτά είναι πρώιμα καρκινώματα συνήθως μικρότερα του 1.5 εκατοστού.
Γράφει ο
Δημήτρης Μωραΐτης,
MD, FRCS, FACS Χειρουργός, Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ
Φαίνεται πως το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής οφείλεται στην εύκολη πρόσβαση στο διαγνωστικό υπερηχογράφημα και στη σχετικά ανώδυνη λήψη μιας βιοψίας με βελόνα. Η διάγνωση στη συντριπτική πλειοψηφία της είναι ένα καλά διαφοροποιημένο μικροκαρκίνωμα του θυρεοειδή αδένα.
Μέχρι σήμερα ο θεραπευτικός αλγόριθμος ήταν μονόδρομος και οδηγούσε στο χειρουργείο. Η επέμβαση της θυρεοειδεκτομής στα «καλά» χέρια έχει πράγματι μικρό ρίσκο αλλά όχι μηδενικό. Αυτό το ρίσκο περιλαμβάνει τραύμα στα νεύρα που κινούν τις φωνητικές χορδές και πιθανή υπασβεστιαιμία. Το ρίσκο αυτό πρέπει να σταθμιστεί ενάντια στην πρόγνωση του μικροκαρκινώματος που στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι εξαιρετική.
Τον τελευταίο χρόνο είδαν το φως της δημοσιότητας μελέτες από την Ιαπωνία που καταδεικνύουν ισοδύναμα ογκολογικά αποτελέσματα σε επιλεγμένους ασθενείς με μικροκαρκινώματα είτε τους παρακολουθήσουμε είτε τους χειρουργήσουμε άμεσα.
Για την επιλογή των κατάλληλων ασθενών χρησιμοποιούνται κριτήρια που αφορούν στον ασθενή, τη νόσο καθώς και τους θεράποντες ιατρούς. Δεν είναι όλοι οι ασθενείς με μικροκαρκινώματα του θυρεοειδή κατάλληλοι για παρακολούθηση ούτε και όλα τα μικροκαρκινώματα μπορούν να παρακολουθηθούν με ασφάλεια. Για παράδειγμα ένας ηλικιωμένος ασθενής με ένα μικροκαρκίνωμα 7 χιλιοστών σε ευνοϊκή ενδοθυρεοειδική θέση χωρίς λεμφαδενική νόσο θα μπορούσε να παρακολουθηθεί με ασφάλεια εάν φυσικά το επιθυμούσε.
Αντίθετα, κάποιος νέος με ένα μικροκαρκίνωμα που μεγαλώνει ή έχει λεμφαδενικές μεταστάσεις ή βρίσκεται υπερηχογραφικά σε άσχημη θέση καλύτερα να πάει στο χειρουργείο χωρίς καθυστέρηση.
Ο παράγοντας θεράπων ιατρός παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην εξίσωση και είναι αυτός που μαζί με τον ασθενή θα σταθμίσουν τα συν και τα πλην ενός προγράμματος παρακολούθησης ή άμεσου χειρουργείου. Να σημειωθεί πως εάν κάποιος έχει επιλέξει την παρακολούθηση και παρατηρήσουμε αύξηση του μεγέθους του όζου ή λεμφαδενικές μεταστάσεις τότε οδηγείται αυτόματα στο χειρουργείο. Η καθυστέρηση αυτή δε φαίνεται να επηρεάζει την πρόγνωση της νόσου που παραμένει εξαιρετική.
Στην κλινική μας έχουμε αρκετούς ασθενείς εδώ και μερικά χρόνια που έχουν μπει σε πρόγραμμα παρακολούθησης και συνεχίζουν να μας επισκέπτονται χωρίς να έχουν υποβληθεί σε κάποια χειρουργική επέμβαση. Να τονίσω πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε ένα τέτοιο πρόγραμμα παρακολούθησης θα πρέπει να είναι σύμφωνα και στο ίδιο μήκος κύματος. Πιο συγκεκριμένα ο ασθενής θα πρέπει να το θέλει και ο χειρουργός του και ο ενδοκρινολόγος του να συμφωνούν με το θεραπευτικό πλάνο.
Μάϊος 2017