HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Ωτορινολαρυγγολογία

Bράγχος φωνής

Η φωνή του ανθρώπου όπως και των υπολοίπων ζώων παράγεται από τη δόνηση των φωνητικών χορδών από τον εκπνεόμενο αέρα. Στον άνθρωπο ο ήχος αυτός με τη βοήθεια της γλώσσας, των δοντιών και των χειλέων διαμορφώνεται σε έναρθρο λόγο.

Γράφει ο
Εμμανουήλ Χατζημανώλης 
ΩΡΛ, Διευθυντής Κλινικής Κεφάλης & Τραχήλου Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

Το πιο κοινό και ταυτόχρονα το πιο συχνό σύμπτωμα που υποκρύπτει πάθηση του λάρυγγα είναι το βράγχος φωνής. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που ευτυχώς συνήθως οφείλεται σε καλοήθη αίτια όπως φλεγμονές (λαρυγγίτιδες) σε κακή χρήση και κατάχρηση της φωνής και σε βλάβες των φωνητικών χορδών που σχετίζονται με την προηγούμενη αιτία. Τέτοιες βλάβες είναι οι πολύποδες, τα κόμβια (κάλοι), πολυπώδης εκφύλιση των φωνητικών χορδών και οι κύστεις. Πολύ πιο σπάνια και ιδιαίτερα στα παιδιά ο λάρυγγας μπορεί να προσβληθεί και από καλοήθης όγκους όπως θηλώματα και πολύ σπανιότερα αιμαγγειώματα ή λεμφαγγειώματα.

Όμως ο λάρυγγας μπορεί να προσβληθεί και από κακοήθης όγκους συχνότερους των οποίων είναι ο καρκίνος που προσβάλλει σχεδόν κατά αποκλειστικότητα καπνιστές και λιγότερο καπνίστριες. Ένα βράγχος φωνής που διαρκεί περισσότερο από 10-12 μέρες θα πρέπει να θεωρείται ύποπτο και ο πάσχων να υποβάλλεται σε προσεκτική λαρυγγοσκόπηση. Όταν διαπιστωθεί ύποπτη βλάβη που ανθίσταται στην συντηρητική αγωγή θα πρέπει το γρηγορότερο να υποβάλλεται σε βιοψία ιδιαίτερα πρέπει να προσέχουν οι καπνιστές.

Η καρκινογενετική δράση του καπνίσματος έχει εδραιωθεί με απόλυτη βεβαιότητα με βάση ογκολογικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο είναι 10 φορές πιθανότερος στους καπνιστές από τους μη καπνιστές. Ο συνδυασμός του καπνίσματος με κατάχρηση αλκοόλ αυξάνει εξαιρετικά τον κίνδυνο καρκινογένεσης.

Αξίζει να τονιστεί ότι το παρατεταμένο βράγχος φωνής δεν σημαίνει οπωσδήποτε κακοήθεια. Μπορεί να είναι ένας πολύποδας ή μια από τις υπόλοιπες καλοήθεις επεξεργασίες. Επίσης, μπορεί να είναι ένα λειτουργικό πρόβλημα που θα υποχωρήσει με φωνητική ανάπαυση (αφωνία μερικών ημερών) σε συνδυασμό με λογοθεραπεία. Για όλους αυτούς του λόγους δεν πρέπει να υπάρχει πανικός αλλά ούτε και εφησυχασμός.

Πως γίνεται η λαρυγγοσκόπηση;

Τον λάρυγγα τον εξετάζουμε είτε με άκαμπτο ενδοσκόπιο από το στόμα είτε με εύκαμπτο λαρυγγοσκόπιο από τη μύτη. Η εξέταση γίνεται με ταυτόχρονη βιντεοκαταγραφή ή φωτογράφηση της βλάβης ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη της θεραπείας.

Οι φλεγμονές του λάρυγγα αντιμετωπίζουν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (αντιβίωση-κορτικοστεροειδή).

Η αφαίρεση κάποιας βλάβης γίνεται με μικρολαρυγγοσκόπηση. Η μικρολαρυγγοσκόπηση γίνεται υπό γενική αναισθησία, με την είσοδο ενός ειδικού σωλήνα, του λαρυγγοσκοπίου και με την βοήθεια μικροσκοπίου αφαιρούνται, με τα ειδικά εργαλεία της μικροχειρουργικής, οι βλάβες. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακτίνες Laser CO2.

Ο ρόλος της χειρουργικής θεραπείας του καρκίνου του λάρυγγα έχει πάρα πολύ αλλάξει τις τελευταίες 10ετίες. Οι εξελίξεις στην διαστοματική ενδοσκοπική χειρουργική με την χρήση ακτίνων Laser έχει εκτοπιστεί σχεδόν τελείως τις μέχρι πρίν γνωστές ανοικτές τμηματικές εκτομές του λάρυγγα για την θεραπεία πρώιμων μορφών καρκίνου. Αλλά ακόμα και προχωρημένες μορφές μπορεί να αντιμετωπισθούν με μικρολαρυγγοσκόπηση με Laser συμπληρώνοντας την θεραπεία με προ ή μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Τα αποτελέσματα της παραπάνω χειρουργικής τακτικής συγκρινόμενα με τις ανοικτές μερικές ή ολικές λαρυγγεκτομές του παρελθόντος είναι τα ίδια, όμως με λιγότερες επιπλοκές, μικρότερο χρόνο νοσηλείας, πολύ καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα (διατήρηση της φωνής) και ιδιαίτερα χωρίς την ανάγκη τραχειοστομίας.

Μάρτιος 2017