Στοματική Υγιεινή: 20 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
H Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας είναι η 20η Μαρτίου. Φέτος η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει υιοθετήσει το Σύνθημα «How to Live Mouth Smart» με σκοπό να κινητοποιήσει τους παρόχους υγείας και το γενικό πληθυσμό για τη μεγαλύτερη και ποιοτικότερη ενασχόληση του με τη στοματική υγεία.
Γράφει ο
Μελακόπουλος Ιωάννης,
Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός,
Επιστημονικός Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ,
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ,
Πρόεδρος ΔΣ της Στοματολογικής Εταιρείας Ελλάδος
Στα στοιχεία που παραθέτονται, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ η παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (44%). Αυτό σε συνδυασμό με τις νόσους του περιοδοντίου έχει σαν αποτέλεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 30% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 ετών να μην έχουν τα δικά τους δόντια, ένα βάρος που αναμένεται να αυξηθεί λαμβάνοντας υπ’ όψη τους πληθυσμούς γερνούν, καθιστώντας τις παθήσεις του στόματος τέταρτες κατά σειρά πιο δαπανηρές παθήσεις στη θεραπεία τους.
Όπως πολλοί από εμάς μπορεί να έχουμε εμπειρία, οι στοματικές παθήσεις συνδέονται με σοβαρό πόνο και άγχος, όπως άλλωστε και με παραμόρφωση, οξείες και χρόνιες λοιμώξεις, διαταραχές στη διατροφή και τον ύπνο και μπορούν να χαλάσουν την ποιότητα ζωής μας.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται, λόγω της έλλειψης ελέγχου του πόνου τις περισσότερες φορές γιατί η θεραπευτική αντιμετώπιση δεν είναι άμεσα διαθέσιμη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λοιμώξεις οδοντικής αιτιολογίας αποτελούν συχνή αιτία θανάτου σε αυτές τις χώρες.
Οι στοματικές παθήσεις μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε κάθε έκφανση της ζωής – από τις διαπροσωπικές σχέσεις και την αυτοπεποίθηση μας μέχρι το σχολείο, την εργασία, τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας μας με τους άλλους ανθρώπους. Μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε κοινωνική απομόνωση και μείωση των εισοδημάτων. Η στοματική υγεία είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της γενικής υγείας και της ευεξίας.
Στο Τμήμα Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην πρόληψη και την αντιμετώπιση νόσων του στόματος που μπορεί να εξελιχθούν και σε σημαντικά προβλήματα για την υγεία με καλοήθη αλλά και κακοήθη συμπεριφορά.
Όπως αναφέρουν και οι οδηγίες της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε περιπτώσεις που παρατηρούνται οιδήματα, παχύνσεις, εξογκώματα ή διαβρωμένες περιοχές στα χείλη, τα ούλα, ή άλλες περιοχές μέσα στο στόμα τα οποία δεν υποχωρούν.
Επιπρόσθετα, λευκές ή ερυθρές (αλλά και συνδυασμός τους) βλάβες στο στόμα πρέπει να εξετάζονται από ειδικό, όπως και περιπτώσεις ανεξήγητης αιμορραγίας στην περιοχή. Σίγουρα επίσης να διερευνηθούν περιπτώσεις με ανεξήγητο μούδιασμα ή πόνο/υπερευαισθησία στο πρόσωπο, το στόμα, τα χείλη, ή το λαιμό. Επίμονες πληγές ή έλκη στο πρόσωπο, το λαιμό ή το στόμα που αιμορραγούν εύκολα και δεν επουλώνονται μέσα σε δύο – τρεις εβδομάδες πρέπει να εξετάζονται από ειδικό. Καταστάσεις όπως δυσκολία στη μάσηση, την κατάποση, την ομιλία ή την κίνηση της γνάθου ή της γλώσσας ή αλλαγή στον τρόπο που τα δόντια ή οι οδοντοστοιχίες εφαρμόζουν μεταξύ τους πρέπει να μας θορυβήσουν.
Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) συνέταξε ένα νέο Οδηγό για το κοινό με τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει» της στοματικής υγείας, ο οποίος περιλαμβάνει ειδικά κεφάλαια αφιερωμένα στη στοματική υγεία των γυναικών στη διάρκεια της κύησης, των παιδιών και των ηλικιωμένων.
Με τίτλο: «Κάνε Ααα, Κάνε κάτι για τη στοματική σου υγεία», ο οδηγός αυτός αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την καμπάνια της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου και φέτος, όπως κάθε χρόνο και μπορείτε να τον βρείτε στους διαδικτυακούς τόπους της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και της Στοματολογικής Εταιρείας Ελλάδος. (www.eoo.gr και www.stomatologia.gr)
Φεβρούαριος 2019