Οστεοπόρωση σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία
Η δυσλειτουργία ή η ανεπάρκεια των νεφρών είναι αρκετά συχνή και παρατηρείται πάνω από το 10% του γενικού πληθυσμού. Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο παρουσιάζουν συχνά οστεοπόρωση και κατάγματα με συνέπεια συχνές και μακρές νοσηλείες, μείωση της ποιότητας της ζωής τους και αυξημένη θνητότητα.
Γράφει ο
Αλέξανδρος Γεράκης
Νεφρολόγος
Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ
Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο παρουσιάζουν δύο μορφές οστεοπόρωσης, την «τυπική» οστεοπόρωση του γενικού πληθυσμού (μεταμμηνοπαυσιακή, γεροντική και μετά από φάρμακα), αλλά και την οστεοπόρωση που οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη της νεφρικής δυσλειτουργίας και των διαταραχών που αυτή προκαλεί στο μεταβολισμό των οστών και των μετάλλων.
Από τα πρώτα κιόλας στάδια της νεφρικής νόσου δημιουργούνται προβλήματα σε βασικές ουσίες που είναι απαραίτητες για τα οστά, όπως η βιταμίνη D, το ασβέστιο, ο φωσφόρος και επίσης μιας ορμόνης που τις ρυθμίζει, της παραθορμόνης, η οποία βρίσκεται συχνά αυξημένη. Έτσι, η οστεοπόρωση που προκαλείται έχει διαφορετική αιτιολογία, αλλά και το σπουδαιότερο άλλη αντιμετώπιση. Αντι-οστεοπορωτικά φάρμακα, όπως τα διφωσφονικά, που συνταγογραφούνται πιο συχνά, όχι μόνο δεν είναι η κατάλληλη αγωγή για αυτούς ασθενείς, αλλά μπορεί έχουν σοβαρές παρενέργειες και να επιδεινώσουν την νεφρική λειτουργία. Αντίθετα, η θεραπεία είναι συνήθως ειδική δίαιτα, φάρμακα που διατηρούν τον φωσφόρο του αίματος χαμηλό και φάρμακα για την μείωση της παραθορμόνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισοί ασθενείς με οστεοπόρωση ηλικίας πάνω από 65 ετών έχουν και νεφρική νόσο. Σε αυτούς τους ασθενείς απαιτείται προσοχή, ούτως ώστε να μην πάρουν νεφροτοξικά φάρμακα ή να μειωθεί η δόση τους.
Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να προηγείται ο νεφρολογικός έλεγχος, όταν αντιμετωπίζονται ασθενείς με οστεοπόρωση.
Οκτώβριος 2015