HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Δερματολογία

Σβήστε τις κηλίδες

Οι μελαγχρωματικές κηλίδες προκαλούνται κυρίως από τη χρόνια έκθεση στον ήλιο και οφείλονται σε εναποθέσεις μελανίνης στα επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας.

Γράφει ο
Δημήτρης Μαλάνος 
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

Οι μελαγχρωματικές κηλίδες εμφανίζονται συχνά στο πρόσωπο, στο λαιμό, στο στήθος και στα χέρια. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν έπειτα από εγκυμοσύνη, να συνδέονται με ορμονικές διαταραχές, καθώς και με τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων (μέλασμα).

Για την αντιμετώπισή τους χρησιμοποιούνται διάφορες θεραπείες όπως:

  • Κρέμες Λεύκανσης. Οι συνήθεις ουσίες που χρησιμοποιούνται τοπικά για την εξάλειψη των κηλίδων είναι η υδροκινόνη, τα ρετινοειδή (παράγωγα της βιταμίνης Α) και το αζελαϊκό οξύ. 
  • Θεραπεία με laser. Οι μελαγχρωματικές κηλίδες μπορούν να εξαλειφθούν με τη χρήση των lasers. Το φως που παράγεται από το laser έχει συγκεκριμένο μήκος κύματος και απορροφάται από την μελανίνη. Η άμεση απορρόφηση της ενέργειας του φωτός την αποδομεί, εξαφανίζοντας έτσι τις ανεπιθύμητες δυσχρωμικές αλλοιώσεις.
  • Κρυοθεραπεία. Η κρυοθεραπεία χρησιμοποιεί υγρό άζωτο που ψύχει και καταστρέφει τις μελαγχρωματικές κηλίδες.
  • Χημικά peelings: Πρόκειται για εφαρμογή απολεπιστικών παραγόντων στο δέρμα (τριχλωροξικό οξύ-TCA, οξέα φρούτων-AHAs, γλυκολικό οξύ κ.ά.) με σκοπό την απομάκρυνση των επιφανειακών δυσχρωμικών βλαβών και τη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος.

Η θεραπεία των μελαγχρωματικών κηλίδων εξατομικεύεται ανάλογα με τον ασθενή, ενώ μπορεί να απαιτηθεί και συνδυασμός των παραπάνω θεραπειών.

Η προφύλαξη

Για την αποφυγή ανάπτυξης μελαγχρωματικών κηλίδων συνιστάται:

  • Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 10.00 π.μ. και 4.00 μ.μ. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες περνούν ακόμη και τα σύννεφα, γι’ αυτό χρειάζεται προστασία και τις συννεφιασμένες μέρες. 
  • Χρήση καπέλου και προστατευτικού ρουχισμού.
  • Χρησιμοποιείτε αντιηλιακά με ευρύ φάσμα προστασίας (UVB + UVA) και υψηλό δείκτη προστασίας (SPF >25). 
  • Αν παίρνετε φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο, τότε συμβουλευθείτε το γιατρό σας και, αν ανήκουν στην πιο πάνω κατηγορία, αποφεύγετε όσο το δυνατόν την έκθεση στον ήλιο.

Χρειάζεται προσοχή πριν από οποιαδήποτε επέμβαση για την αντιμετώπιση των μελαγχρωματικών κηλίδων, ώστε να βεβαιωθούμε ότι οι βλάβες είναι καλοήθεις. Ο δερματολόγος μπορεί να κάνει ακριβή διάγνωση και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Δεκέμβριος 2012